Palvelutaloissa asuvat ovat päässeet tänä talvena palaamaan kotiseutunsa maisemiin, vaikka se ei fyysisesti olisi enää mahdollista.
Porilaisen palvelukoti Palmu-Porin Dyyni-osasto on yksi monista paikoista, joissa vaikeammin liikkuvat ikäihmiset pääsevät muistelemaan elämäänsä polkemalla kunto- tai käsipyörää.
Minna Laine on robotiikka-alan yrittäjä, joka on tuonut Suomeen ensimmäisenä kokeiluun Memoride-ohjelman.
Sen tarkoitus on kuntouttaa ikäihmisiä ja muistisairaita polkemalla virtuaalisesti maisemissa, jotka yleensä ovat vanhoja kotiosoitteita tai tuttuja lapsuudesta.
Liikuntaa kuin huomaamatta
Sovellus on kehitetty erityisesti kuntouttavaan tarpeeseen. Sitä voi polkea oman kuntotason mukaan, myös käsipyörällä. Käyttäjä saa katsella rakkaita maisemia ja tuttuja reittejä. Samalla tulee liikkuneeksi kuin huomaamattaan.
Liikesensori mahdollistaa sen, että verkkaisemmankin liikkeen voi laittaa kulkemaan pidemmän matkan.
Lue myös: Tiesitkö tämän? Robotti hoitaa ja opettaa vähitellen myös vanhuksia
Vanhukset käyttävät sovellusta palvelutalossa yhdessä. Kun yksi polkee, muut katselevat. Yleensä samalla kertoillaan tarinoita muistoista, jotka ovat heränneet.
– Huomasin heti, että omat kotikadut ja naapurustot kiinnostavat enemmän kuin satunnaiset suurkaupungit. Myös lasten ulkomailla olevat osoitteet kiinnostavat. Moni haluaa käydä katsomassa, miltä siellä näyttää, Laine kertoo.
Tällaisissa asioissa muistijälki on tärkeä ja siksi vahva.
Tarinat jäisivät kuulematta
Eräässä paikassa yksi osallistuja istui muuten hiljaa, mutta nähdessään synnytyssairaalan hän kertoi synnyttäneensä siellä viisi lasta.
– Hänelle oli hyvin merkityksellistä nähdä tuo paikka ja saada kertoa siitä. On lukemattomia tarinoita, joita voisimme taltioida tämän sovelluksen kautta, Laine sanoo.
Maisemia katsellessa rupatellaan. Usein käyttäjät ovat kotoisin samalta paikkakunnalta. Kysellään, että tunsitko sä sen, kävitkö tuolla kaupassa.
Vaimo tallentui kameraan
Yhden kerran Palmu-Porissa sovellusta käyttäessä kuvaan oli tallentunut muutakin kuin maisema.
– Eräs mies näki vaimonsa kävelevän kotitalon lähellä. Hän oli sattunut Googlen kameraan, Laine kertoo.
Sattuman muistaa myös Palmu-Porin hoitaja Tiina Tommila.
– Mies huudahti, että "Tuo on minun vaimoni!"
Robotiikka pelottaa
Robotiikkaan liittyy paljon mystiikkaa, vaikka sillä voitaisiin tehostaa vanhustenhoitoa.
Laineen mielestä Suomessa vielä epäröidään robotiikan kanssa ja kokeilut ovat pitkän hankintaprosessin päässä.
Pelkäävätkö ihmiset kenties sitä, että robotit korvaisivat kokonaan hoitajat?
Laineen mukaan robotit eivät voi tehdä kaikkia ihmisten tehtäviä.
Ne voivat kuitenkin hoitaa tavaroiden kuljetusta ja etäyhteyksiä. Siis asioita, jotka voisivat tuoda hoitajille lisää aikaa asukkaiden kanssa.
Laine näkee itse huutavan tarpeen juuri ikäihmisten kuntoutustoiminnassa.
– Hoitajamitoitusten ohella täytyisi saada enemmän puhetta siitä, mitä hoito on, ja mitä se sisältää, Laine sanoo.
Porissa piristyttiin
Memoridea on kokeiltu vasta tammikuusta alkaen, mutta vastaanotto on ollut ihastunutta. Porissa palvelukoti Palmu-Porin Dyyni-osastolla ohjelmaa kokeiltiin ensimmäisten joukossa. Siihen tykästyttiin niin, että polkemaan päästään taas 18. maaliskuuta.
Dyynin hoitaja Tiina Tommila kertoo innokkaita muistelijoita olleen niin paljon, että he pyysivät heti uusintakierrosta. Kokeilu on jäänyt mieliin.
– Osa muistaa hyvinkin tämän tapahtuman ja he olivat sen jälkeen tyytyväisiä ja mieleltään virkistyneitä. Onhan se erilaista. Vaikka nämä palvelutalot ovatkin nyt heidän kotejaan, niin kyllä he kaipaavat kotiin.
Kivempaa kuin pelkkä pyöräily
Palvelukodissa asuvien on vaikea liikkua ja se on huomioitu myös sovelluksen käytössä.
Dyynissä on käytössä istuma-asennossa käytettävä crosstrainer ja käsipoljin, joten sovelluslaitteen sensori pystyttiin asentamaan niihin.
– Monet innostuivat polkemaan paljon, tutut maisemat tekivät siitä mielekkäämpää. Vaikka mentiin välillä väärään suuntaankin, niin lähdettiin innoissaan polkemaan takaisin, Tommila kertoo.
Myös hoitajat ovat olleet innostuneita. Kokeilun aikana ohi kulkeneet ja vuoroon tulleet tulivat katsomaan ja kehuivat ideaa.
Minna Laine sanoo, että muissakin paikoissa hoitajat ovat pitäneet ohjelmasta. Aiemmin kuvia kotipaikoista on näytetty vanhuksille puhelimesta.
Hoitajat myös rohkaisevat asukkaita polkemaan. Muistipyöräily on jännittävämpää kuin muistutella jotakuta vain polkemaan tietty aika.
– Harhauttavat tekijät ovat itse kullekin hyviä juttuja. Kuntopyöräilyhän on vähän tylsähköä hommaa, Laine toteaa.
Kannattaisiko kustannus?
Tärkeintä olisi, että sovellusten opetteluun ja asennukseen olisi aikaa niin, että ne varmasti otetaan käyttöön. Jos taistellaan ajankäytöstä, uuden opettelu jää helposti pois, kun on aikaa vain perustoiminnoille.
Memoride on tällä hetkellä noin neljän tuhannen euron investointi. Useimmissa palvelutaloissa on televisio valmiina, mutta sen lisäksi tarvitaan tabletti ohjelmistolle, sekä sensori ja adapteri, jolla kuva siirretään näyttöön.
Helposti liikuteltava tekniikka mahdollistaa sen viemisen esimerkiksi palvelutalosta toiseen. Erityistä teknistä koulutusta käyttöön ei tarvita.
Tiina Tommila ei tiedä, voisiko virtuaalinen muistiretkeily tulla pysyvästi Palmu-Poriin, mutta hän toivottaisi sen tervetulleeksi.
– En osaa sanoa voitaisiinko tällainen meille hankkia, se on varmaankin Porin päättäjien asia. Jos asia olisi minusta kiinni, niin hankkisin sen kyllä.
Seuraavaa kierrosta odotetaan jo
Aktiivisella palvelutalon osastolla keksitään muutakin mukavaa asukkaille. Dyynin hoitajat ovat keränneet joulumyyjäisillä virkistysrahastoa, joka on mahdollistanut käynnit teatterissa ja Pori Jazzeilla porukalla.
Asukkaat käyvät myös retkillä lähisaaressa ja vuodepotilaatkin pääsevät terassille ulkoilemaan.
Lue myös: Hoivarobotti voi auttaa ikäihmistä kotiaskareissa
Jotta teknologiaa otettaisiin tehokkaasti käyttöön, siihen tarvitaan Minna Laineen mukaan hyvää johtajuutta. Pitää innostua uudesta ja organisoida perehtyminen.
Johtajuudesta täytyisi puhua samalla kun puhutaan tekniikan tulosta sosiaali- ja terveysalalle.
– Tekniikka on alussa kuluerä, mutta kuntouttava toiminta voi estää kalliita murtumia tulevaisuudessa, Laine sanoo.
Palmu-Porissa odotellaan jo maaliskuun toista kierrosta. Asukkailta on kyselty valmiiksi osoitteita, ettei muisteluista mene liikaa aikaa niiden etsimiseen.