– Kuvailisin niin, että kotihoito on extreme-laji. Jokainen päivä on kuin benji-hyppy eli mahan pohjassa kutkuttaa, mitä kentällä tapahtuu. Vaaditaan hyvää paineensietokykyä, mutta hyvää asennetta.
Näin Helsingin Laajasalon kotihoidon ohjaaja Piia Paananen tiivistää arkisen aherruksen. Tämän kesän lisähaaste tuli helteinä. Kuumuus näkyy kodeissa väsymyksenä.
– Asiakkaat ovat selvästi väsyneempiä. On huonovointisuutta ja ruoka ei oikein maistu, kertoo lähihoitaja Amanda Taikoff.
– Tulee turvotuksia, sekaista vatsaa, kuumeilua, kuivumista, luettelee Paananen.
"Väsyttää, mutta mieli on iloinen ja reipas"
Anderssoneilla kotihoito käy kolme kertaa päivässä. Pariskunta jaksaa yhä innostua helteistä. Eikö ole tukalaa?
– Ei mielestäni. Tykkään lämpöisestä, kertoo Anna-Liisa Andersson.
– Minusta tuntuu ihan mukavalta. Varsinkin vanhuksille lämpö on ihan kiva asia, jatkaa Onni Andersson.
Helteiden jatkuminen kuitenkin arveluttaa.
– Hiukan se pelottaa, miten jaksaa. Pitäisi mennä ulos kävelemään, mutta polvet ovat vähän huonot, niin ei oikein kivalta tunnu. Väsyttää, mutta mieli on iloinen ja reipas, sanoo Anna-Liisa.
"Vettä täytyy juoda paljon"
Myös Sipilöillä käy säännöllinen kotihoito. Asuntoa viilentää tuuletin. Se auttaa.
– Saamme hyvin nukuttua öisin. Mutta ulkoilu tapahtuu parvekkeella. Ei voi ajatellakaan, että lähtisi pihalle istumaan pyörätuolissa tuonne, miehensä omaishoitajana toimiva Sirkka Sipilä sanoo.
Ja eikä sitä liikaa kannata laittaa päälle.
– Vähillä vaatteilla, mutta ei viitsi ihan bikineissäkään olla, jos joku tulee. Ja vettä täytyy juoda paljon, Sipilä nauraa.
Helle näkyy kotihoidossa myös ylimääräisinä käynteinä. Paananen kuitenkin muistuttaa, että helteellä ei mennä kiire edellä.
– Ollaan hankittu kivennäisvesiä, pähkinöitä, sipsejä ja katsottu, että työntekijät saavat riittävästi pidettyä taukoja. Kiire ei ole meidän tämän päivän työssä, vaan me menemme leppoisasti ja keliolosuhteita noudattaen, toteaa Paananen.