Helsingin pormestari Jan Vapaavuori piti hetki sitten koronaa koskevan tiedotustilaisuuden.
Vapaavuoren mukaan poikkeukselliset ajat ovat herättäneet auttamishalun.
– Kaupunkilaiset ja järjestöt ovat omaehtoisesti lähteneet järjestämään vapaaehtoistyörinkejä ja muita vapaaehtoistyön tapoja. Tämä on erityisen tärkeää ikäihmisille ja erilaisille riskiryhmään kuuluville, Vapaavuori sanoi.
Helsingin kaupunki on yhdessä Helsingin seurakuntien ja järjestöjen kanssa käynnistänyt toiminnan, jonka tarkoituksena on varmistaa, että kaikki ikääntyneet helsinkiläiset saavat tukea puhelimitse. Apu on Vapaavuoren mukaan suunnattu yli 70-vuotiaille ikäihmisille, joiden tulee ohjeistuksen mukaan riskiryhmään kuulumisen vuoksi välttää kodin ulkopuolella liikkumista.
– Kriittistä on se, että apu tavoittaa kaikki apua tarvitsevat.
Käytännössä tämä tarkoittaa soittoa kaikille yli 80-vuotiaille kaupunkilaisille. Ikääntyneille, yli 70-vuotiaille kaupunkilaisille avataan uusi puhelinnumero, johon he voivat itse ottaa yhteyttä.
– Tämä toimintamalli tuo avuntarvitsijat ja auttajat yhteen tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tavalla. Tämä on yksi keino varmistaa, että kukaan ei jää nyt yksin. On ollut hienoa nähdä, miten eri kaupunginosissa, taloyhtiössä ja someryhmissä on polkaistu käyntiin erilaisia tapoja auttaa lähimmäisiä, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki sanoi tiedotustilaisuudessa.
Lue myös: Kuolleiden määrä jatkaa kiivasta kasvuaan Pohjois-Italiassa
Jos epäilet koronaa
Suurin osa Suomen koronatartunnoista on todettu pääkaupunkiseudulla. Vapaavuori muistutti tiedotustilaisuudessa myös, miten kannattaa toimia, jos epäilee koronavirustartuntaa.
Ensin pitää tehdä omaolokysely verkossa. Mikäli oireet ovat lieviä, kannattaa pysyä kotona. Mikäli kokee tarvitsevansa hoitoa, kannattaa soittaa koronavirusneuvontaan, mistä saa tarkemmat toimintaohjeet. Koronapotilaat on keskitetty Laakson ja Malmin terveysasemille eikä muilla terveysasemilla hoideta koronapotilaita.