Jyväskylässä ryhdyttiin hurjaan urakkaan: kaupunki soittaa kaikille yli 70-vuotiaille asukkailleen

6:50img
Poliisi kertoi ensimmäisestä havaitusta koronahuijauksesta jo toissaviikon sunnuntaina. Videolla käydään lävitse ilmiötä ja miten siltä puolustautua.
Julkaistu 25.03.2020 19:02
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Jyväskylän kaupunki aloittaa loppuviikon aikana soittokierroksen kaikille yli 70-vuotiaille asukkailleen, jotka eivät ole nykyisellään kaupungin palveluiden piirissä. Puheluilla halutaan varmistaa, että ikääntyneet saavat apua koteihinsa koronakaranteenien aikana.

Urakka on kokonaisuudessaan todella mittava, sillä kaupungin lähettämän tiedotteen mukaan Jyväskylässä asuu lähes 18 000 yli 70-vuotiasta ja heistä vain reilut 2000 asukasta on tällä hetkellä kaupungin palveluiden piirissä.

Arvio on, että palveluiden ulkopuolella olevat noin 15 000 asukasta saadaan soiteltua läpi pääsiäiseen mennessä.

Puheluissa kartoitetaan ikääntyneiden pärjääminen kotioloissa sekä käydään läpi mahdollisuus saada läheisiltä tai omaisilta kauppa- ja apteekkiapua. Samalla annetaan ohjausta ja neuvontaa siitä, miten palveluita voi tilata kotiin tai miten kaupungin ikääntyneille suuntaamaa kauppa-apua voi hyödyntää. 

Tiedotteessa kerrotaan, että kaupunki haluaa varmistaa yhteydenotoilla sen, etteivät ikääntyneet joudu huijausten kohteeksi. Rikolliset ovat jo käyttäneet hyväkseen koronavirustilanteeseen liittyvää huolta ja tehneet muun muassa keksittyjä "koronatarkastuksia", tarjonneet ruokapalveluita ja menneet muka asentamaan uhrien kotiin koronasuodattimia.

Lue myös: Häikäilemättömät huijarit hyväksikäyttävät ikäihmisten koronapelkoja – poliisi varoittaa vanhusten läheisiä petkuttajista

Kaupunkin huomauttaa, että sen palveluissa ei missään tilanteessa käydä hakemassa ikääntyneeltä rahaa tai pankkikorttia asioiden hoitamiseen vaan tehdyt ostokset laskutetaan jälkikäteen kaupungin toimesta.

– Näin ikääntynyt voi olla varma siitä, että lasku on oikea ja sovittujen kauppapalveluiden mukainen. Tuntemattomille ei saa pankkikorttia tai rahaa luovuttaa vaan pyytää mieluummin aina apua läheisiltä tai kaupungilta, puhelinpalvelun käynnistämisestä vastaava palveluesimies Riitta Pylvänen toteaa tiedotteessa. 

Myös Helsingissä on ryhdytty samankaltaisiin toimiin. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi viime perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että kaupunki soittaa kaikille yli 80-vuotiaille asukkailleen. Lisäksi kaupunki avaa uuden palvelunumeron, joka on suunnattu yli 70-vuotiaille kaupunkilaisille.

Lue myös: Ikäihmisiä ei jätetä yksin koronaepidemian keskelle – kaikki yli 80-vuotiaat helsinkiläiset saavat puhelinsoiton: "Kriittistä on tavoittaa kaikki apua tarvitsevat"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus