Ikäraja ihonhoitotuotteille? Yhä nuoremmat lapset käyttävät liian vahvoja aineita

9:15img
ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund ja ysiluokkalaiset kommentoivat nuorten ihokosmetiikan käyttöä.
Julkaistu 03.10.2024 18:55
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Yhä nuoremmat lapset käyttävät entistä voimakkaampia ihonhoitotuotteita. Ilmiön taustalla ovat esimerkiksi sosiaalisen median kauneussisällöt, joita ahmivat jopa alakouluikäiset lapset.

Yleisesti kiinnostus ihonhoitoon ja meikkaamiseen voi olla harmitonta leikkiä, mutta silläkin on valitettava kääntöpuolensa.

Nuori iho ei välttämättä kestä aikuiselle iholle tarkoitettuja voimakkaita kosmetiikkatuotteita. 

Ruotsissa ilmiöön on jo reagoitu ja esimerkiksi apteekeissa voimakkaille tehoaineille on laitettu K-15 ikärajaleima.

– Ei ole ylireagointia. Ei ole mitään järkeä, että nuoret käyttävät aikuisille käytettyjä tuotteita, Carl Kyrklund, ihotautien erikoislääkäri kommentoi Ruotsin linjausta.

Nuoren iho ei tarvitse tuotteita, jotka sisältävät tehoaineita, jotka pyrkivät hoitamaan ongelmia, joita lapsella ei edes ole.

– Esimerkiksi ryppyjä tai maksaläiskiä, Kyrklund nostaa esimerkiksi.

Katso yllä olevalta videolta mitä mieltä nuoret itse ovat ikärajojen asettamisesta ihonhoitotuotteisiin. Viiden Jälkeen jalkautui Pohjois-Haagan yhteiskoulun käytäville ja kysyi asiaa ysiluokkalaisilta.

Lue myös: Somessa kuohuu: Suomessakin myytävän hiusöljyn väitetään aiheuttavan hiustenlähtöä, mutta onko väitteissä perää?

Ärsytysreaktioita kuorivista kasvomaskeista

Kyrklund on omassakin työssään nähnyt vääränlaisten ihonhoitotuotteiden suosion kasvaneen nuorten keskuudessa.

Jos nuorella on iho-ongelmia, pyrkivät he herkästi itse hoitamaan vaivaa itsenäisesti sen sijaan, että hakisivat apua esimerkiksi ihotautilääkärin vastaanotolta. Silloin voi helposti mennä hoidon kanssa metsään. 

– Olen nähnyt esimerkiksi ärsytysreaktioita, jos on vaikka käyttänyt kasvomaskeja, joissa on kuorivia ainesosia, Kyrklund kertoo.

Tällä hetkellä trendaaviin kemiallisesti kuoriviin maskeihin iho saattaa reagoida voimakkaana punoituksena ja hilseilynä. 

Jos iho reagoi ikävästi johonkin tuotteeseen, kannattaa lopettaa kyseisen tuotteen käyttö.

– Jos se ei rauhoitu muuten, voi kokeilla ihan reseptivapaata hydrocortison-voidetta, Kyrklund toteaa.

Katso myös: Miten some vaikuttaa trendeihin?

6:09img 

Sosiaalinen media määrittelee suosituimmat trendit. Huomisen hittituotetta on kuitenkin mahdoton ennustaa, kun valta on somen algoritmeilla.

Aktiiviset aineet ovat pääpahiksia

Kyrklund muistuttaa, että meikkaaminen ei ole ilmiössä suurin ongelma. Suurempi vaara piilee ihonhoidossa, ei värikosmetiikassa.

– Nimenomaan aktiiviset aineet, ovat niitä pahiksia tässä, Kyrklund toteaa.

Pahimpia aktiivisia aineita ei Kyrklundin mukaan voi edes luetella. Kyseessä on monia uusia aineita, joita pusketaan markkinoille jatkuvana virtana. 

Ne nousevat nopeasti trendaamaan esimerkiksi TikTokissa, josta nuori voi ne helposti bongata.

– Toki on myös vanhoja aineita, kuten A- ja C-vitamiinit, jotka on tarkoitettu aikuiselle iholle anti-aging käyttöön, Kyrklund muistuttaa.

Kieltämistä kieltämisen vuoksi Kyrklund ei kuitenkaan haluaisi tehdä.

– Se mitä nuoret voivat käyttää hyvin ja on ihan järkevääkin, ovat kosteusvoide, aurinkosuoja ja pesunesteet, hän luettelee.

Lue myös: Mikä ihmeen retinoli? Asiantuntijat varoittavat ihonhoidon trendiaineen riskeistä: "Ei mikään hokkuspokkustemppu"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Ihonhoito