Sähköpotkulautaonnettomuuksia pyritään estämään erilaisilla rajoituksilla ympäri Eurooppaa.
Sähköpotkulaudat ovat nousseet suosioon Suomen suurimmissa kaupungeissa viime vuosien aikana.
Samalla ongelmaksi ovat muodostuneet onnettomuudet, joita sähköpotkulautojen käyttäjille tapahtuu viikoittain kesäkuukausina.
Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu yöaikaan ja usein alkoholi on osallisena. Sähköpotkulautayhtiöt ovat pyrkineet estämään onnettomuuksia rajoittamalla muun muassa nopeuksia yöaikaan.
Suomi ei kuitenkaan ole ainoa maa, jossa sähköpotkulaudat aiheuttavat vaarallisia tilanteita.
Listasimme, millaisia sääntöjä ja rajoituksia sähköpotkulaudoille on asetettu muissa Euroopan kaupungeissa.
Lue myös: Bussikuskia epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta Turun sähköpotkulautaturmassa
Kööpenhamina
Tanskassa Kööpenhaminan kaupunki kielsi väliaikaisesti sähköpotkulautojen vuokraamisen lähes kokonaan ydinkeskustan alueilla. Kielto astui voimaan lukuisten onnettomuuksien seurauksena.
Vuokrattavat laudat poistettiin käytöstä sillä aikaa, kun kaupunki sopi pelisäännöistä ja teki kilpailutuksen. Kilpailutus on nyt ohi ja laudat palaavat takaisin katukuvaan tänä vuonna.
Yleisesti ottaen Tanskassa potkulautakuskin täytyy olla täytyy olla 18-vuotias. Sitä nuoremmilla tulee olla huoltajan lupa ajoneuvon käyttöön. Poliisi on myös sakottanut humalassa potkulaudalla ajavia. Promilleraja kaupungissa on 0,5.
Lue myös: Latauksessa ollut sähköpotkulauta syttyi palamaan asunnon sisällä – päivystävä palomestari kertoo erikoisesta tilanteesta
Pariisi
Pariisissa sähköpotkulaudan kuljettajan tulee olla vähintään 12-vuotias ja kyytiläisiä ei saa ottaa, eli vain kuski saa olla laudan päällä. Lisäksi jalkakäytävillä ei saa ajaa.
Pariisissa sattui tänä kesänä kuolemantapaus, kun kolmikymppinen nainen kuoli sähköpotkulaudan törmättyä häneen. Tämän jälkeen varapormestari on edellyttänyt sähköpotkulautayhtiöitä rajoittamaan nopeutta 10 kilometriin tunnissa vilkkailla alueilla.
Pariisi on jopa uhannut kieltää sähköpotkulaudat kokonaan, jos turvallisuusriskeihin ei puututa riittävästi.
Lue myös: Sähköpotkulaudalla törttöillyt ranskalaisnainen sai syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta
Lontoo
Myös Lontoossa on kokeiltu niin sanottuja hitaan ajon alueita. Muuten potkulautojen nopeusrajoitus on 25 kilometriä tunnissa, mutta kokeilun myötä jalankulkijoita vilisevillä alueilla nopeus on rajoitettu 13 kilometriin tunnissa.
Kuljettajan täytyy olla vähintään 18-vuotias. Ajaessa täytyy olla myös ajokortti, jossa on kategoria Q, joka siis tarkoittaa sitä, että henkilö saa ajaa sähköpotkulaudalla.