Ikävät joulupostivarkaudet ovat uusi ilmiö: "Toiminta on selvästi keskittynyttä"

Joulukortti
Kuvituskuva.Str / Lehtikuva
Julkaistu 18.12.2015 11:39

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Suomalaisten joulupostia on varastettu ja revitty ilmeisesti rahanhakumielessä. Ikävä ilmiö on uusi.

Uutisoimme aiemmin suomalaisten joulupostia kohdanneesta ilkivallasta: joulukortteja ja -kirjeitä on varastettu ja revitty ilmeisesti rahanhakumielessä. Tapauksia on noin kymmenen, kertoo Markku Rajamäki. Hän on riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Posti Groupissa.

–  Viime viikon lopulta tähän päivään Porvoon seudulla on ollut neljä tapausta ja Lahden Nastolan alueella kuusi. Sen lisäksi on ollut pari yksittäistä muualla, mutta nuo ovat kaksi keskittymää, Rajamäki sanoo.

– Nämä ovat aika pienilukuisen tekijäjoukon toimesta tehtyjä. Olettaisin, että Lahdessa ja Nastolassa on yksi tekijä tai tekijöitä, ja Porvoossa toinen tekijä, yksi tai useampi.

Ikävä ilmiö on uusi.

– Ylipäätään se, että toiminta on selvästi keskittynyttä niin maantieteellisesti kuin ajallisestikin, sellaista en muista tapahtuneen. Ilkivaltaa kirjelaatikoihin liittyen tapahtuu jonkin verran aina uudenvuodenvaihteessa. Viime vuonna oli 11 tapausta. Siinä on kyse enemmän ilkivallasta. Ei pyritä pääsemään lähetyksen sisältöön käsiksi, vaan laatikkoon vain heitetään jotakin palavaa tai räjähtävää, Rajamäki sanoo.

– Näissä viimeisen viikon aikana tapahtuneissa on selvästi ollut taustalla se, ettei tehdä ilkivaltaa, vaan on haluttu päästä sisältöön käsiksi.

Joulukortti (3)

Joulupostia Postissa 2011. Kuvituskuva.

Tietoa ilkivallan kohteeksi joutuneista postin kirjelaatikoista tulee muun muassa viranomaisten, postin henkilökunnan ja alihankkijoiden kautta. Myös tavallinen kansalainen voi auttaa.

– Meillä kirjelaatikoissa on tarra, jossa on 24/7 turvavalvomon puhelinnumero, johon voi soittaa havaintoja, jos laatikko on esimerkiksi jäänyt auki tai joutunut ilkivallan kohteeksi. Siihen kansalaiset voivat ilmoittaa.

Ei rahaa ja arvotavaraa kirjelaatikkoon!

Vaikka rahan ja arvotavaran lähettäminen 1. tai 2. luokan kirjeessä on kielletty, ihmiset eivät osaa noudattaa ohjetta.

– Toivoisin, että osaisivat, muttei se ihan täysin näin ole. Rahan lähettäminen on ollut pitkään Postin toimitusehtojen kieltämää. Syy on ollut se, että haluamme arvokkaamman lähetyksen osalta tehdä voitavamme, että lähetys on suojassa, kun se on vastuullamme, Rajamäki kuvaa.

Postivakuutettua lähetystä ei voi lähettää kirjelaatikon kautta, jolloin prosessi on turvallisempi. Siksi lähetyksellä on myös korkeampi postimaksu. Korkeammalla hinnalla saa vakuutuksen siitä, että jos enintään 15 000 euron arvoinen lähetys katoaa matkalla, siitä saa korvauksen.

– Tiedoissani ei ole, että 15 000 arvoista lähetystä olisi lähetetty. Se on toimitusehtojen mukainen enimmäisarvo. En osaa sanoa, mikä olisi keskimääräinen arvo, mutta ei se tuhansissa pyöri.

Joulukortti (1)

Kuvituskuva.

Jos joulukortti on tuhoutunut matkalla, lähettäjä ei välttämättä saa tietää siitä.

– Jos olet vastaanottaja, tiedät, että joku on lähettänyt jotain ja tämä lähetys ei saavu, reagoit asiaan. Sitä kautta me Postissa saamme tietää, että jotakin puuttuu, ja voimme tehdä voitavamme sen eteen, että lähetys löytyisi. Ongelma näissä on se, että yksittäisen lähetyksen tasolla lähetyksiä ei seurata, Rajamäki sanoo.

1. tai 2. luokan postin ongelma on, ettei yksittäistä lähetystä voi seurata kuten esimerkiksi postipaketteja.

Jos kenellekään ei lähetyksen matkan varrella jää mitään erityistä mieleen, lähetyksen tavoittaminen jälkikäteen on melko vaikeaa.

– Ei ole tietoa, missä kohtaa (lähetysketjua) lähetys on mennyt, tai onko se edes koskaan meille tullut. Esimerkkinä: jos kyseinen kortti on lähetetty kirjelaatikon kautta, ja kirjelaatikko on murrettu, sieltä on jotakin hävinnyt. Me emme lähtökohtaisesti tiedä, mitä sieltä on hävinnyt.

Lähetyksestä voi tehdä katoamistiedustelun 

Jos Postilla on aihetta epäillä, että lähetyksiä on joutunut vääriin käsiin, aiheesta tehdään alueelliseen mediaan tiedote. Näin toimitaan myös, vaikkei lähetysten katoaminen olisi edes "sataprosenttisen varmaa".

– Tiedote on muotoiltu yleensä niin, että asiakaspalveluun voi tehdä katoamistiedustelun lähetyksestä, jonka epäilee olleen kyseiseen aikaan esimerkiksi kyseisessä kirjelaatikossa. Keräämme tietoa ja toimitamme sen poliisille. Teemme aina tällaisesta rikosilmoituksen.

Joulun iloisempaa tunnelmaa löydät videoilta:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmiöt