Ikionnellinen Krista Pärmäkoski listasi kolme syytä jättipotin takana – vastasi kysymykseen uran jatkosta

Krista Pärmäkoski otti maailmancupin voiton noin kuuden vuoden tauon jälkeen Salpausselän 20 kilometrin perinteisen kisassa. Hän antoi tunnustusta huollolle, kotiladuille ja kotiyleisölle. Lopuksi hän vastasi kysymykseen uransa jatkosta.

Voittotaistelu oli tiukka, sillä toiseksi tullut Victoria Carl hävisi suomalaiselle vain 1,9 sekuntia. Viimeisen mäen päällä ero oli minimaalinen 1,3 sekuntia.

– Katsoin väliaikaa ja sanoin jo tuossa huoltomiehelle, että on se kakkossijakin ihan hyvä tämän kaiken jälkeen, Pärmäkoski kertasi tunnelmiaan.

Carl antoi loppulaskussa kaikkensa ja tykitti tasuria vielä loppusuorallakin siihen malliin, että Pärmäkoski sai jännittää aivan viime metreille asti. Kun kello kääntyi suomalaisten kannalta positiiviseksi, räjähti koko hiihtostadion huutoon. Myös Pärmäkoski läjäytti ilmoille sellaisen vapautuneen tuuletuksen, että se melkein kuului yleisön mylvinnän yli.

– Victoria on tosi hyvä sprintissä, niin sillä tavalla en luottanut omaan voittooni loppumetreillä, mutta se riitti tänään, Pärmäkoski iloitsi.

Pärmäkoski suorastaan säkenöi kisan jälkeen. Oliko tämä täydellinen päivä?

– Kyllä aika lailla. Olisi saanut aurinko paistaa, niin sitten olisi ollut vielä parempi, Pärmäkoski vitsaili.

– On siitä pitkä aika, kun on viimeksi seisty ykköskorokkeella, ja tämmösen vaikean kauden jälkeen oli kiva onnistua.

Edellinen Pärmäkosken ykköstila maailmancupissa on vuodelta 2018 Falunista. Voiton tunnetta oli kaivattu.

– Kyllä edellisiä voittoja on fiilistellyt ja katsellut. Kyllähän se on kiva kokea ja oikeasti muistuttaa itselleen, miltä se tuntuu.

Kolme syytä onnistumiselle

Pärmäkosken kausi on ollut ailahteleva. Alkukaudesta sijoitukset olivat pahimmillaan kolmenkympin tuntumassa. Tour de Skillä alkoi sujua jo paremmin, mutta sitten Gomsissa tammikuun lopussa tuli lähes täydellinen mahalasku, kun Pärmäkoski oli vasta sijalla 38 vapaan 20 kilometrin kilpailussa.

– Kyllä minä syyt taustalla tiedän. Varmasti teki hyvää, etten lähtenyt Pohjois-Amerikkaan. Sai rauhoittaa tilanteen ja lähteä uudestaan rakentamaan kautta.

Syitä heilahteleville tuloksille Pärmäkoski ei halunnut tässä vaiheessa avata. Sen sijaan syitä itsensä ja suomalaisten onnistumiselle tänään hän osasi listata monta.

– Meidän huolto onnistui tänään todella hyvin. Suomalaiset olemme hiihtäneet tällä yleensä hyvin. Sellainen rata, että tässä pitää pystyä hiihtämään kohtuullisen kovaa koko ajan, mutta ei liian kovaa. Nousukulmat on meille suomalaisille sopivia täällä, Pärmäkoski analysoi.

Lahden radan ja huollon lisäksi Pärmäkoski jakoi kiitosta myös kannustajille.

 – Yleisö tietysti, sitä oli mielettömästi tuolla ladun varressa. Siellä myös piti malttaa, kun yleisö kannusti sen verran kovaa. Vähän teki mieli hiihtää kovempaa, mutta tää on sellainen matka että tässä pitää myös malttaa, päivän voittaja sanoi.

Suomalaisten huippukisan täydensivät Kerttu Niskanen kolmossijallaan sekä Johanna Matintalo sijoittumalla viidenneksi. Niskanen jäi Pärmäkoskesta vain 9,9 sekuntia. Kaksikko hiihti tasavauhtia lähes koko kisan, mutta Niskanen paljasti kisan jälkeen käyneensä polvillaan noin 15 kilometrin kohdalla.

– Siinä meni muutama sekunti, mutta ei se varmasti sijoitukseen vaikuttanut tänään. Olen todella onnellinen Kristan puolesta, Niskanen onnitteli joukkuekaveriaan.

Kun kuunteli yleisön fiilistelyjä kisan jälkeen. Siellä mietittiin, miten Krista voisi lopettaa tähän?

– Nii-in. En tiedä, mitä teen, mutta hyvästä kunnosta kyllä pääsee helposti huonoon kuntoon, kun ei tee mitään, Pärmäkoski sanaili mystisesti.

Lue myös:

    Uusimmat