Ikkunat huurussa aamulla? Yksi merkki paljastaa syyn huoleen

Tarvitseeko yön jäljiltä huurtuneista ikkunoista huolestua?

Syksyn mukana tulevat sumuiset aamut. Kun ilma lämpenee yön jäljiltä, kosteudella on tapana tiivistyä huuruksi ikkunalaseihin. Pitääkö huurtuneista ikkunoista huolestua?

Aleksi Heikkilä Helsingin kaupungin taloyhtiöiden energianeuvonnasta kehottaa tiedotteessa tarkistamaan, ovatko ikkunat huurtuneet ulko- vai sisäpuolelta tai onko kosteus päässyt ikkunaruutujen väliin. 

Hyvä tilanne on, jos ikkunat huurtuvat ulkopuolelta, sillä se tarkoittaa, että uloimmat ikkunalasit ovat viileät. Toisin sanoen lämmin ilma ei ole päässyt karkaamaan ulos, ja ikkunat eristävät lämpöä hyvin.

Jos taas ikkunat ovat huurtuneet sisäpuolelta tai ikkunaruutujen välistä, Heikkilä huolestuisi. Tämä nimittäin tarkoittaa, että asunnon sisäilman on liian kostea. Jos huurua näkyy ikkunalasien väleissä, on ikkunoiden rakenteissa puolestaan puutoksia.

Mitä tilanteessa kannattaa sitten tehdä?

– Yleisin neuvoni on, että kannattaa aloittaa pienistä asioista, kuten vaikka ikkunoiden ja parvekeovien tiivistämisestä. Aina ei tarvitse, eikä voikaan, hypätä suoraan syvään päätyyn ja asentaa esimerkiksi maalämpöpumppuja, työkseen taloyhtiöitä energiaremonteissa neuvova Heikkilä sanoo tiedotteessa.  

Pikkumuutokset lämpötilassa eivät poista lämmityksen tarvetta

Energiaremontti siintää usein mielessä, jos esimerkiksi taloyhtiön lämmityskustannuksissa halutaan säästää. Kun syksy on ollut poikkeuksellisen lämmin ja talvet ovat olleet leutoja, saattaa remontin tarpeellisuus kuitenkin arveluttaa. 

Heikkilän mukaan 1–2 asteen muutokset lämpötilassa eivät kuitenkaan poista lämmityksen tarvetta. 

– Kyllä asuntoja joka tapauksessa pitää lämmittää heti, kun on vähänkin viileämpää.

Helsingin kaupunki tarjoaa energiaremonttien tekemiseen ilmaista konsultaatiota.

Katso myös: Toimiiko kotisi ilmanvaihto?

Toimiiko kotisi ilmanvaihto? Selvitä 10 minuutissa 0:15
Helpolla kikalla selvität, toimiiko kotisi ilmanvaihto.

Lähde: Helsingin kaupungin taloyhtiöiden energianeuvonta

Lue myös:

    Uusimmat