Paukkupakkaset nostavat myös energiankulutusta. Nappaa asiantuntijan neuvot kulujen hallintaan.
Kovat pakkaset ovat purreet viime päivinä ympäri Suomea, eivätkä ne ole hellittämässä ainakaan muutamaan päivään. Motiva muistuttaa tiedotteessaan, että kovilla pakkasilla lämmitystäkin tarvitaan enemmän, jolloin energian kulutus kasvaa. Samalla kaikkien lämmitysmuotojen kustannukset nousevat. Pörssisähkön keskimääräinen tuntihinta on torstaina 4. tammikuuta yli kaksinkertainen keskiviikkoon nähden.
Siksi pakkasilla on hyvä tarkastella omaa energiankäyttöään, olipa sitten pientaloasuja tai kerrostalossa asuva. Motivan mukaan omakotitaloissa tehokkain enerigasäästön toimenpide on tarkistaa säädöt lämmityksestä ja ilmanvaihdosta.
– Paukkupakkasilla varaavat takat ja leivinuunit kannattaa ottaa tehokkaaseen käyttöön, ja vähentää niiden avulla sähkölämmityksen tarvetta. Asuintiloissa suosituslämpötila on +18–20 astetta. Muissa tiloissa, kuten varastoissa, lämpötilaa voi pakkasilla laskea alemmaskin, kunhan seuraa, etteivät vesijohdot tai patterit pääse jäätymään. Ilmanvaihtokoneesta katsotaan, että se ei toimi liian tehokkaasti, johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta toteaa tiedotteessa.
Lue myös: Jäätyivätkö putket? Unohda luovat sulatuskikat: "Voi sytyttää tulipalon"
Suur-Uski huomauttaa, ettei pakkasella kannata tuulettaa kuin välttämättömissä tilanteissa – silloinkin vain lyhyesti ja ristivedolla. Öisin ikkunoiden eteen on hyvä vetää verhot ja sälekaihtimet, sillä niiden käyttö vähentää Suur-Uskin mukaan lämpöhukkaan yhden ikkunalasin verran.
Nappaa lisää sähkönsäästövinkkejä: Oletko jo tehnyt näin? Sähkölaskua saa pienennettyä merkittävästi: "Syntyy suuri säästö"
– Verhot tai huonekalut eivät kuitenkaan saa peittää pattereita, jottei lämmön leviäminen huonetiloihin esty.
Lue myös: Kaikki vihlovasta kylmyydestä – nämä 10 juttua kannattaa lukea huippupakkasten aikaan
Toimiiko ilmalämpöpumppu?
Motivan mukaan uudet ilmalämpöpumput toimivat kovillakin pakkasilla, joskin hyötysuhde heikkenee lämpötilan laskun myötä. Oman laitteen pakkasrajan näkee valmistajan käyttöohjeesta.
Lue myös: Saako ilmalämpöpumppua käyttää paukkupakkasilla?
Jos taloa lämmitetään tulisijan avulla, varmista, että ilmalämpöpumppu on lämmitystoiminnolla eikä automaattinen viilennystoiminto kytkeydy päälle.
Ilamlämpöpumppu toimii tehokkaimmin silloin, kun sen ulkoyksikköön kertynyt jää ja lumi poistetaan. Imuroi myös sisäyksikön suodattimiin kertynyt pöly.
Näin paljon sähköä voi säästyä tulisijaa käyttämällä.
Milloin käytät sähköä? Näin se vaikuttaa kaikkien hintan
Motiva huomauttaa tiedotteessaan, että sähkön hintavaihtelut ovat tulleet jäädäkseen ja pakkasilla hinta heilahtelee. Sähkön hintaa kannattaakin seurata erityisesti pakkaskelillä ja ajoittaa kulutusta edukkaammille tunneille – tyypillisesti siis myöhäisilloille, öille ja viikonlopuille.
Kaikkien sähkönkäyttäjien toimet vaikuttavat sähkön hinnan muodostumiseen, myös tulevien kiinteähintaisten sopimusten hintatasoon, Motiva muistuttaa.
Pienistä puroista suuri virta
Motivan Päivi Suur-Uski vinkkaa kokeilemaan pieneltäkin tuntuvia kikkoja, joiden avulla kodin energiankulutusta voi laskea. Käytä kodinkoneita vähemmän, ja pese pyykit ja astiat myöhempänä ajankohtana. Yllä olevalta videolta voit katsoa, kuinka saat esimerkiksi tiskikoneesta energiatehokkaamman.
Jos olet kotoa pois pidemmän aikaa, alenna asunnon lämpötilaa muutaman asteen ja säädä ilmanvaihto poissaolotilaan. Sähkösauna kannattaa lämmittää vasta pakkasen hellittäessä.
Lue myös: Nyt tarkkana saunan kanssa! Pörssisähkön hinnassa raju pomppu torstaina
Kylmälaitteiden vääränlainen käyttö voi näkyä sähkölaskussasi – vältä virheet: "Ennen kuin laittaa ruokaa jääkaappiin..."
Hyödynnä talvipakkaset ja sulata pakastin – säästä sähkölaskussa
Katso myös: Näin säästät sähköä ja valmistat ruokaa varaavassa takassa
4:17
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Motiva