Ikonisen Earthrise-kuvan ottanut astronautti William Anders on kuollut pienkoneturmassa

Ikonisen Earthrise-valokuvan ottanut astronautti William Anders on kuollut 90-vuotiaana lento-onnettomuudessa, kertovat muun muassa uutistoimisto AP ja CBS-televisiokanava.

Kuoleman vahvisti varhain lauantaina William Andersin poika, jonka mukaan hänen isänsä kuoli lentämänsä pienkoneen pudottua mereen Washingtonin osavaltiossa. 

Ilmailuviranomaisten mukaan koneen kyydissä ei ollut muita ihmisiä.

Anders otti kuuluisan valokuvansa Apollo 8 -tehtävän yhteydessä vuonna 1968. Anders ja hänen kollegansa olivat avaruuslentonsa myötä ensimmäiset Kuun kiertäneet ihmiset.

Andersin kuoleman jälkeen Apollo 8 -astronauteista on elossa enää James Lovell. Tehtävää johtanut Frank Borman kuoli viime marraskuussa 95-vuotiaana.

Kuvalla merkittävä vaikutus ympäristöliikkeelle

Earthrise on ensimmäinen värivalokuva, jossa Maa näkyy avaruudesta ja sillä oli merkittävä vaikutus erityisesti kansainväliselle ympäristöliikkeelle.

– Olimme menneet takaperin ja ylösalaisin, emmekä oikeastaan nähneet Maata tai Aurinkoa -- ja kun pyörähdimme ympäri ja näimme ensimmäisen maannousun. Se oli ylivoimaisesti vaikuttavin asia, Anders kuvaili Nasan historiikissa.

– Nähdä tämä erittäin hauras, värikäs pallo, joka muistutti minua joulukuusen koristeesta, nousemassa hyvin karun, ruman kuunpinnan yllä, hän jatkoi.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Bill Nelson kuvaili Andersin tarjonneen ihmiskunnalle yhden syvällisimmistä lahjoista, jonka astronautti voi antaa.

– Hän matkusti Kuun kynnykselle ja auttoi meitä kaikkia näkemään jotain aivan muuta: meidät itsemme, Nelson sanoi X-viestipalvelussa.

– Hän oli tutkimusmatkailun oppien ja tarkoitusperien ruumiillistuma. Tulemme kaipaamaan häntä.

Lue myös:

    Uusimmat