Suomi ei halunnut kymmenen vuotta sitten ottaa vastaan uiguureja, jotka oli vapautettu Yhdysvaltain Guantanamon vankileiriltä. Iltalehden tietojen mukaan Suomen hallitus pelkäsi Kiinan kauppapoliittisia reaktioita, jos vankeja olisi otettu vastaan.
Kyseessä oli parikymmentä uiguuria, jotka Yhdysvallat oli otettanut kiinni osana terrorismin vastaista sotaansa.
Wikileaksin kautta vuotaneessa, USA:n Helsingin suurlähetystön asianhoitajan kirjoittamassa sähkeessä raportoidaan, että kiinalaisdiplomaatit olivat varoittaneet suomalaisia ottamasta vastaan uiguureja. Raportin mukaan Suomea oli varoitettu suhteiden vahingoittumisella.
Iltalehden tietojen mukaan tuolloinen pääministeripuolue keskusta lähti siitä, että kauppasuhteet oli asetettava ihmisoikeuspolitiikan edelle. Lehden saamien tietojen mukaan ministeritasolla olisi tehty linjaus, että uiguurien tulo Suomeen ei olisi hyväksi Kiina-suhteelle ja syyt olivat pitkälti kauppapoliittisia.
Kiina oli vuosikymmen sitten tärkeä markkina-alue matkapuhelinyhtiö Nokialle ja iltalehden mukaan Yhdysvalloissa laitettiin merkille, että Nokian eduilla oli vaikutusta Suomen harjoittamaan ulkopolitiikkaan.
Moni asia on muuttunut, sillä nyt kymmenen vuotta myöhemmin Suomen ja Yhdysvaltain hallitukset toivovatkin Nokiasta vastavoimaa kiinalaisyhtiö Huaweille.