Ilkka Ahtiaisen kommentti: Kokoomuksen linjataistelu on alkanut – Rydman osui kipupisteeseen, Vapaavuori hämmentää, ja Orpo on taas puun ja kuoren välissä

Kotimaisessa poliittisessa debatissa on tätä nykyä eräs mielenkiintoinen, lähinnä gallup-tulosten selittämä, piirre. Puhuttiinpa asiasta kuin asiasta, keskustelu tuntuu vääjäämättä kiertyvän perussuomalaisten ympärille. Edes kokoomus ei ole ilmiölle immuuni. Sen osoittaa viikonvaihteessa käyty väittely kokoomuksen linjasta, kirjoittaa MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen.

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin haastattelun. Puolueensa konservatiivisiipeä edustava helsinkiläinen Rydman sohaisi ampiaispesään sanomalla suoraan sen, mitä moni kokoomuslainen nykyään ajattelee: kokoomuksen pitäisi pyrkiä tiiviimpään yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

– Jonkinlaisella perusporvarillisella pohjalla kokoomukselle keskeisiä tavoitteita olisi kovastikin helpompi saada läpi kuin nykyisten punavihreiden puolueiden kanssa, sanoi Rydman.

Rydmanin linja vs. Vapaavuoren linja

Rydmanin ajattelu perustuu viime kevään vaalituloksen puntarointiin. Hän arvioi, että kokoomus (ja myös keskusta) tekivät tökerön taktisen kömmähdyksen sulkemalla jo etukäteen pois mahdollisuuden tehdä yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa. Loppu on poliittista historiaa – selkeästi porvarienemmistöiseen maahan syntyi vasemmistohallitus, jota kannatuslamassa pyristelevä keskusta pönkittää.


Rydman itse sanoo edustavansa nykykokoomuksen valtavirtaa. Tukea käsitykselle antoi Iltalehden tekemä kysely, jonka mukaan yli 80 prosenttia kokoomusvaikuttajista olisi valmis samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Toki ehtona on, että kokoomus on hallituksen johtava puolue.

Aivan päinvastaisen kokoomuslinjan paalutti Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, jolta ilmestyi sunnuntaina blogikirjoitus – ilmeisesti suora vastaus Rydmanin ulostuloon. Lyhyesti sanottuna pormestarin viesti oli tämä: kokoomus voi tehdä yhteistyötä minkä puolueen kanssa tahansa paitsi perussuomalaisten.

Vapaavuori alkaa nykyään olla kokoomuksessa kuin Paavo Väyrynen keskustassa. Tapahtui mitä tapahtui, esiin putkahtaa Vapaavuori, joka on yleensä jotain muuta mieltä kuin puoluejohto tai puolueensa enemmistö.

Tämä kaava nähtiin jo edellisen hallituksen aikana, kun Vapaavuori teki kaikkensa torpedoidakseen hallituksen soteuudistuksen, jota keskusta kokoomuksen kanssa epätoivoisesti yritti saada maaliin. Silloinen pääministeri Juha Sipilä löi hanskat naulaan ennen vaalikauden päättymistä. Ei tullut sotea. Tuli vaalit, joissa kokoomus jäi kolmoseksi ja oppositioon. Eli kyllä Vapaavuori tulosta osaa tehdä.

Nyt voidaan miettiä, oliko Vapaavuoren kirjoitus ilmoittautuminen kokoomuksen puheenjohtajakisaan vai peräti vuoden 2024 presidentinvaaleihin. Viime viikkojen varhaisissa presidenttispekulaatioissa hänen nimensä on ollut esillä.

Ok-tulokset eivät riitä kokoomuslaisille

Kokoomuksen istuvaa puheenjohtajaa Petteri Orpoa ei käy kateeksi. Kokoomuslaiset valitsivat Orpon Alexander Stubbin jälkeen tasapainottamaan puolueen tilanne, ja sen hän myös on tehnyt. Puolueen eduskuntavaalitulos oli ok, kannatuslukemat ovat ok.

Mutta ok ei monelle kokoomuslaiselle riitä. Siitä todisti myös MTV Uutisten vuoden vaihteessa tekemä kysely. Kokoomuksen piiripäättäjien suosikki puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi on Antti Häkkänen.

Orpo on joka tapauksessa se, jonka pitäisi nyt näyttää peukkua PS-yhteistyölle – tai olla näyttämättä. Hyötyjä ja haittoja on kummassakin vaihtoehdossa, mutta löytyykö kokoomuksen puoluetoimistosta sellaista mikrovaakaa, jonka avulla voisi tehdä oikean ratkaisun.

Hallituskumppaneita tuskin kannattaa vielä valita

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho haistoi viikonvaihteen kokoomusdebatissa veren. Halla-aho postasi Facebookiin kirjoituksen, jossa hän "rakentavasti" totesi, ettei kokoomus oikeastaan ole sellaisessa asemassa, että se kolme vuotta ennen seuraavia eduskuntavaaleja voisi alkaa valita hallituskumppaneitaan.

Halla-ahon analyysi on oikea siltä osin, että kaikki kokoomuksessa eivät välttämättä ole vielä tajunneet, että se on opposition kakkospuolue.

Sen Halla-aho unohti mainita, ettei perussuomalaisten asema ole parempi kuin kokoomuksen. Ennemminkin se on huonompi.

Jos perussuomalaiset haluaa valtaan, sen pitää ensin voittaa vaalit. Jo sitä ennen sen pitää avata ikkunoita riittävän moneen suuntaan, jotta vaalivoitolla olisi jotain tekoa. Vaikka Petteri Orpo tai joku muu kokoomusjohtaja ryhtyisikin Rydmanin toiveen mukaisesti hakemaan yhteistyötä perussuomalaisten kanssa, se ei yksin riitä. Kahdella puolueella ei Suomeen hallitusta rakenneta.

Gallup-hypessäkin oppositiojohtajan pitää osata valita sanansa siten, ettei se syö tulevaisuuden vaihtoehtoja. Sitä taitoa Halla-aho vasta opettelee.

Lue myös:

    Uusimmat