Keskusta syöksykierteessä ja puheenjohtajapeli täydessä vauhdissa: "Puhutaan, että Kaikkosen pitäisi uhrautua" – kokoomuskin huolissaan kepun "räyhäpolitiikasta"

Perjantaina Uutisaamun Pöllöraadissa käytiin läpi keskustan heikkoja kannatuslukuja ja niiden vaikutusta puolueen tulevaisuuteen. 

Hallituspuolue keskusta on syksyn ajan keikkunut uutisotsikoissa. Viimeksi torstaina puolue näyttäytyi uutisissa huonossa valossa, kun sen kannatus putosi Ylen gallupissa mittaushistorian alimmalle tasolle, alle 10 prosenttiin.

Luku on jatkumoa keskustan kannatuksen tasaisen laskevalle trendille.

– Voisin ottaa tällaisen maalaisliittolaiskeskustalaisen lausahduksen tähän: Niin niittää kuin kylvää, MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki toteaa.

Katso Pöllöraadin keskustaan liittyvä keskustelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta. 

Spekulaatiot käyvät kuumina

Keskusta on joutunut negatiiviseen kierteeseen, jonka otteesta on Lehtimäen mukaan vaikea päästä irti.

– Vähän käy jopa sääliksi Annika Saarikkoa, Lehtimäki sanoo viitaten keskustan surkeaan tilanteeseen.

Vaikka esimerkiksi Kuopiossa järjestetyssä keskustan puoluevaltuustokokouksessa keskustalaisiin yritettiin nostattaa yhteishenkeä, valaa uskoa kevään eduskuntavaaleihin ja yli 10 prosentin kannatuslukuihin, spekulaatiot puolueen tulevaisuudesta käyvät kuumina.

Tilanne puolueen puheenjohtajalle on Lehtimäen mukaan kaikkea muuta kuin helppo.

– Kulisseissa, mediassa ja julkisuudessa spekuloidaan ihan täyttä kyytiä, missä kohtaa keskusta vaihtaa puheenjohtajaa ja kuka voisi olla Saarikon seuraaja. Tässä käydään kahta julkisuuspeliä päällekkäin, hän sanoo.

Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesalan mukaan keskustan puheenjohtajapeli todella on käynnissä, vaikkakaan Saarikon seuraajaksi ei ole puolueen sisällä suurta tunkua – onhan keskustan tilanne surkea.

– Puhutaan siitä, että Antti Kaikkosen pitäisi tässä nyt uhrautua ja sitten on varmaan Antti Kurvista ja Katri Kulmuniakaan ei voida pois sulkea. Onhan tässä näitä nimiä jo pyöritelty, Vesala sanoo. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pääministeriltä viimeinen sana – vai oliko sittenkään?

Samalla, kun keskusta on aggressiivisesti pyrkinyt vetoamaan ydinäänestäjiinsä ja viemään puolueen tavoitteita läpi, keskustaa on syytetty muiden hallituskumppaneiden toimesta pelisääntöjen rikkomisesta.

– Vähän ihmettelen tätä keskustan itkemistä siitä, että kaikki on ollut yhtä surkeutta. Kyllähän ne myös tällä räyhäpolitiikalla ovat saaneet paljon omia tavoitteitaan läpi, Lehtimäki pohtii. 

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei katsonut keskustan sooloilua hyvällä, ja kävi hallitusviisikon kesken hyvin vakavahenkisen keskustelun tilanteesta aiemmin tällä viikolla. 

– Mikäli enää kerrankin vastaava tilanne tulee, että hallituksen pelisäännöistä ei pidetä kiinni, -- , silloin tätä hallitusta ei enää ole, Marin totesi.

– Voitaisiin käyttää sellaista sanaa, että tämä oli viimeinen kerta, hän alleviivasi.  

Luonnonsuojelulakiin liittyvän venkoilun jälkeen keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko on luvannut puolueen pitäytyvän hallituksen linjassa.

Sisäisistä riidoista huolimatta hallituksen uskotaankin pysyvän kasassa, sillä epävarmassa maailmantilanteessa Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. 

Politiikan toimittaja Jari Korkki kuitenkin huomauttaa, että maailmantilanne tai Marinin kovat ukaasit eivät välttämättä pidä hallitusta kasassa. 

– Me ei puhuta nyt 9 prosentin keskustasta vaan siitä 31:n kansanedustajan keskustasta. Tässä keskustelussa unohtuu kokonaan se, että keskusta pystyy yksinkin kaatamaan tämän hallituksen lähtemällä kälppimään siitä. 

Ilta-Sanomien Vesala uskoo, että Marin halusi puheenvuorollaan vain selvästi osoittaa, mihin syyttävä sormi osoittaa, jos hallitus kaatuisi ennen kevään vaaleja. 

– Hänhän asetteli ne sanat niin, ettei se jäänyt kenellekään epäselväksi. Sen mustanpekan Marin pelasi nyt keskustalle, jos se aikoo lähteä, Vesala sanoo.

– Ja keskustalla taitaa olla sellainenkin fraktio, että he tosissaan tavoittelevat tilannetta, jossa heidät heitettäisiin sieltä [hallituksesta] ulos. Sekin tuli tässä Marinin ultimaatumissa selväksi, Korkki jatkaa Vesalan jälkeen.

Päänvaivaa myös muille kuin hallitukselle

Jatkoipa sitten Saarikko puolueen puheenjohtajana tai astuipa hänen saappaisiinsa kuka tahansa, tilanne ei ole helppo. Edellisten eduskuntavaalien 13,8 prosentin äänisaalis näyttää ainakin tämänhetkisten mittauslukujen valossa jäävän haaveeksi.

Eikä tämä näytä hyvältä oppositiostakaan katsottuna. Lehtimäki huomauttaa, että gallupeja tällä hetkellä selvästi johtava ja mahdollisesti tuleva pääministeripuolue kokoomus seuraa ”aika huolestuneena” keskustan kannatuksen kehitystä.

– Kokoomuksessa osataan vaalimatematiikka ja nähdään näilläkin gallup-tuloksilla, että hallituspohjan muodostamisesta tulee tosi vaikeaa, Lehtimäki toteaa.

– Tämänhetkinen asetelma jättää sinipunan melko lailla ainoaksi sinne pelikentälle ja vähän vahvempi keskusta antaisi kokoomukselle vaihtoehdon pelata porvarihallitusta ja sinipunaa vastakkain, Korkki puolestaan pohtii. 

Kokoomus haluaisi hallituskumppanikseen mieluimmin keskustan kuin gallupeissa toisella sijalla paistattelevan SDP:n. Lehtimäki huomauttaa, että SDP ja kokoomus ovat hyvin erimielisiä talouskysymyksistä.

– Kyllähän tällä hetkellä kokoomuksen ja SDP:n ydinkäsitys siitä, kuinka paljon voi velkaantua ja mitkä ovat ne keinot, jos sopeutetaan – kyllä linjat näillä puheenjohtajilla on aika kaukana toisistaan, Lehtimäki sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat