Onko mahdollista, että joidenkin nykyisten eduskuntapuolueiden kannattajakunnat eriytyvät sukupuolen mukaan? Lauantaina julkaistu Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) teettämä puolueiden imagotutkimus antaa tästä viitteitä, ja todennäköisesti asialle saadaan vahvistusta, kun ensi viikolla SuomiAreenassa Porissa julkistetaan ensimmäiset tiedot kevään eduskuntavaalitutkimuksesta, kirjoittaa MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen.
Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa selvitettiin puolueiden imagoja äänestäjien keskuudessa. Vastaajille esitettiin kolme ominaisuutta ja pyydettiin arvioimaan, mihin puolueisiin ominaisuus omasta mielestä sopii. Valita sai niin monta puoluetta kuin halusi.
Ominaisuudet oli määritelty näin: 1) On kaltaiseni ihmisen asialla 2) Pitää pidemmällä tähtäyksellä lupauksensa 3) Taitava edistämään yhteiskunnan kokonaisedun kannalta toimivia ratkaisuja.
Lue lisää: Puolueiden imagoista ei löydy suuria eroja – keskusta ja vasemmistoliitto saivat muita heikommat arviot
Keskustan kriisi näkyy tässäkin
Kiinnostaviksi osoittautuivat vastausjakaumat varsinkin ensimmäisen ominaisuuden suhteen. Sdp oli tämän imagomittarin ykkönen; 25 prosenttia valitsi Sdp:n. Sen perässä tulivat vihreät, 23 prosenttia, perussuomalaiset, 22, kokoomus, 20, ja vasemmistoliitto 19 prosenttia. Keskustan prosentti oli 15 – jälleen yksi osoitus puolueen perustavaa laatua olevasta kriisitilasta.
Aivan erityisen kiinnostaviksi tulokset muuttuvat, kun niitä tarkastelee sukupuolittain. Mittarin ykkönen Sdp on saanut tasan saman verran mainintoja sekä naisilta että miehiltä. Sama pätee vasemmistoliittoon.
Sen sijaan vihreillä jakauma on sukupuolen mukaan huomattavan epätasainen. Naisten osuus on selvästi korostunut. Niistä 23 prosentista, joiden mielestä vihreät ”on kaltaiseni ihmisen asialla”, noin kuusi kymmenestä oli naisia, neljä kymmenestä miehiä.
Miehet eivät tietenkään aina äänestä miehiä, eivätkä naiset naisia. Imagotutkimus ei myöskään kerro, mitä puoluetta vastaajat ovat äänestäneet. Imagotutkimuksen tuloksia vasten ei silti ole erityisen yllättävää, että vihreiden nykyisestä eduskuntaryhmästä 17 on naisia ja vain 3 miehiä.
Vihreät on naisistunut.
Tukea teesille on huhujen mukaan tulossa ensi viikolla, kun SuomiAreenassa julkaistaan ensimmäisiä tietoja eduskuntavaalitutkimuksesta. Vihreät tiettävästi sai valtavan äänipotin nuorilta naisilta.
Äijät persujen takana
Palataan vielä KAKS:n imagotutkimukseen. Siinä missä vihreät oli monille naisille "kaltaiseni ihmisen asialla", perussuomalaiset oli samaa miehille. 22 prosenttia kaikista vastaajista nimesi perussuomalaiset puolueeksi, joka on "kaltaiseni ihmisen asialla". Aivan kuin peilikuvana vihreille kuusi kymmenestä olikin nyt miehiä, neljä kymmenestä naisia.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei sentään ole yhtä miesvoittoinen kuin vihreiden naisvoittoinen. Ps:n 39 kansanedustajasta 28 on miehiä, 11 naisia.
Äänestystilastot osoittavat, että naisten kalastelu äänestäjiksi on kannattavampaa kuin miesten, koska naiset käyvät uurnilla miehiä aktiivisemmin. Kevään eduskuntavaaleissakin ero oli melkein kolme prosenttiyksikköä naisten eduksi (73,5-70,6).
Yksikään puolue ei kuitenkaan voi havitella tasavallan suosituimman puolueen asemaa, jollei kannattajia löydy runsaasti kummastakin sukupuolesta. Perussuomalaisilla ja varsinkin vihreillä riittää urakkaa muuttaa mielikuva puolueesta sellaiseksi, että se kelpaa äänestäjälle sukupuoleen katsomatta.
Kirjoittaja on MTV Uutisten toimituspäällikkö