Euroopan komission verkkovierailuasetus uhkaa korottaa mobiilikäytön hintoja Suomessa, kertoo Elisa.
EU-alueella puhelimen käytöstä ulkomailla perittävät roaming-maksut ovat poistumassa noin vuoden kuluttua ensi vuonna. Sen jälkeen puhelimen käyttö, mukaan lukien mobiilidata, ei saisi maksaa kotimaassa käyttöä enemmän. Taustalla operaattorit kuitenkin maksaisivat edelleen toisilleen verkkovierailun tukkumaksuja komission esityksen mukaan. Operaattori maksaa tukkumaksun toiselle, kun sen asiakas käyttää toisenverkkoa ulkomailla.
Komissio on esittänyt, että verkkovierailun tukkumaksu olisi jatkossa noin sentin megatavulta. Elisan mukaan sen pitäisi olla korkeintaan puolet tästä – tai muuten Suomessa on hintojen korotuspaineita kaikille asiakkaille.
– Komission ehdottama tapa on sinänsä oikea, mutta hinnanalennuksen suuruus on riittämätön. Säänneltyjä tukkuhintoja tulisi laskea selvästi enemmän, sanoo Elisan henkilöasiakkaiden liiketoimintajohtaja Henri Korpi.
– Operaattorit eivät voi enää tulevaisuudessa laskuttaa asiakkailtaan erillistä maksua roaming-käytöstä, jolla tukkukustannukset on aiemmin katettu. Nytnämä tukkukustannukset muodostavat korotuspaineen kotimaan hintoihin. Mitä korkeammaksi operaattorien väliset tukkukustannukset jäävät, sitäenemmän syntyy korotuspaineita kotimaan hinnoitteluun. Siksi alhainen tukkuhinta olisi myös kaikkien asiakkaiden etu, Korpi toteaa.
Suomessa mobiilikäytön ja erityisesti mobiilidatan hinnat ovat alhaiset, Elisan mukaan EU:n alhaisimmat mobiilidatan osalta. Tämän myötä suomalaiset ovat maailman eniten mobiilidataa käyttävien joukossa.
– Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään dataa selvästi enemmän kuin muut eurooppalaiset, keskimäärin noin 10 gigatavua kuukaudessa. Jossuomalaisasiakas tekisi vuoden aikana esimerkiksi kolme muutaman päivän kestävää matkaa EU-alueelle, ja käyttäisi jokaisen matkan aikana noinyhden gigatavun verran dataa, tarkoittaisi tämä komission nyt ehdottamalla tukkuhinnalla operaattorille noin 25 euron kustannusta yhtä asiakasta kohdenvuodessa, selittää Korpi.
Käytännössä edellä mainittu tapaus tarkoittaisi, että hintoja pitäisi korottaa 25 eurolla vuodessa asiakasta kohden, jos keskimääräinen asiakas käyttäytyisi esimerkin mukaisesti.
Elisan näkemyksen mukaan Suomen päättäjien pitäisi puolustaa suomalaisten etua vaatimalla uudistuksessa ehdotettua alhaisempia verkkovierailun tukkumaksuja.