Ilmalämpöpumppu voi kattaa jopa 90 prosenttia lämmöntarpeesta – yleinen virhe laskee saatavaa hyötysuhdetta

ilmalämpöpumppu1
Useat taloudet käyttävät ilmalämpöpumppua väärin. Lehtikuva
Julkaistu 30.06.2016 12:46
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuksen mukaan ilmalämpöpumpulla voidaan kattaa suurin osa pientalojen lämmöntarpeesta.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on nyt ensimmäistä kertaa pystynyt luotettavasti määrittelemän ilmalämpöpumpusta saadun energiansäästöpotentiaalin. Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin nykyistä rakentamistapaa edustavaa kaksikerroksista pientaloa ja vanhaa rakennuskantaa edustava yksikerroksista pientaloa.

Kummallakin rakennustyypillä tarkasteltiin kahta eri energiatarvetasoa; uudisrakennuksella nykymääräysten mukaista tasoa ja passiivitasoa, sekä vanhalla rakennuksella peruskorjaamatonta ja peruskorjattua tasoa. Tutkimushanke toteutettiin maaliskuun 2015 ja toukokuun 2016 välisenä aikana.

Peruskorjaamattomassa talossakin päästiin hyviin hyötylukemiin

Raportin mukaan kaksikerroksisessa pientalossa kaksi eri kerroksiin asennettua lämpöpumppua pystyvät kattamaan nykymääräysten mukaan rakennetussa talossa noin 85 prosenttia, ja passiivitason rakennuksessa jopa 95 prosenttia tilojen ja ilmanvaihdon lämmöntarpeesta.

Vanhassa yksikerroksisessa talossa ilmalämpöpumppu kattoi peruskorjaamattomassa talossa noin 55 prosenttia, peruskorjatussa talossa noin 60 prosenttia lämmöntarpeesta.

ilmalämpöpumppuIlmalämpöpumppu sopii erityisesti avariin tiloihin.Lehtikuva

Spinea Oyn osastopäällikkö Hannu Holopaisen mukaan ilmalämpöpumpun keski-ikä on noin 8–12 vuotta, ja arvioiden mukaan oikein käytettynä ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin 5–6 vuodessa riippuen hyvin paljon kohteesta. Joissain tiloissa hyöty voi kuitenkin jäädä kokonaan saamatta.

Uunin käyttö ilmalämpöpumppujen kanssa lisää säästöjä

Ilmalämpöpumpun aikaansaamaan hyötyyn vaikuttaa paljon myös käyttötapa, sillä ilmalämpöpumppua käytetään Holopaisen mukaan hyvin paljon myös väärin. Yleisin virhe liittyy patterin ja ilmalämpöpumpun yhtäaikaiseen käyttöön. Ilmalämpöpumppua ja patteria ei koskaan tulisi asettaa samoihin lämpötilalukemiin.

–  Ilmalämpöpumput voidaan asentaa esimerkiksi 22 asteeseen ja patterit 19 asteeseen. Patterit kytkeytyvät päälle vasta sitten, jos pumppu ei jaksa lämmittää tarpeeksi, Holopainen neuvoo.

Suurin säästö saadaan käyttämällä ilmalämpöpumppuja yhdessä uunien ja takkojen kanssa.

– Optimaalisin rakennus ilmalämpöpumpulle on vankka, suoralla sähkölämmityksellä lämpiävä rintamamiestalo.

Suurimpiin säästölukemiin päästään taloissa, joissa on avarat tilat ja hyvä lämmön jakautuminen. Isoon tai sokkeloiseen taloon kannattaa hankkia kaksi ilmalämpöpumppua parhaan hyödyn saamiseksi.

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen