Ilmalämpöpumppubuumi valtasi Suomen. Kesän ensimmäisten helteiden rantautuessa pumppuja ostetaan kovaa vauhtia viilentämään erityisesti kerrostaloasuntoja sekä kesämökkejä.
Ennen kaupoille lähtöä on kuitenkin hyvä tietää, mistä laadukkaan pumpun tunnistaa. Monesti kallein pumppu ei aina ole sopivin.
14 vuotta asentajana toiminut, nykyisin Lämpöjokerin ja Ässäenergian myynnistä vastaava Timo Sillamets kertoo, kuinka ostohetkessä asiakkaan pitää ensimmäiseksi huomioida käyttötarve ja kohde, mihin pumppu asennetaan.
Asiakas voi olla ostamassa pumppua esimerkiksi saadakseen parempaa ja tasaisempaa lämmitystä tai säästääkseen lämmityskuluissa. Pumppu voidaan myös ostaa lisäämään kesällä asuinviihtyvyyttä asunnossa jäähdytysominaisuuden avulla. Yönsä nukkuu taatusti paremmin, kun kesällä on tasaisen miellyttävä viileä lämpötila kotona.
Sillametsin mukaan ilmalämpöpumppuja ostetaan paljon myös pelkkään jäähdytyskäyttöön.
Kohde huomioon
Sillamets kertoo, kuinka asunnon koko, pinta-ala ja ikä vaikuttavat siihen, millainen pumppu on hyvä valinta. Myös pumpun käyttötarkoituksesta on hyvä keskustella ostotilanteessa. Esimerkiksi omakotitaloon ja kesämökkiin voi sopia hyvin erilaiset ilmalämpöpumput.
Jos mökki ei ole kokovuotisesti käytössä, pumppu voidaan haluta vain viilennykseen. Myös ilmalämpöpumpun etäohjausmahdollisuus WiFi-toiminnolla voi mökin omistajalle olla tärkeää. Etäohjauksella voit laittaa viilennyksen tai lämmityksen päälle ennen kuin lähdet mökille. Tulessasi paikan päälle sisällä on miellyttävä lämpötila.
Myös asunnon rakenne vaikuttaa pumpun valintaan. Sillametsin mukaan muun muassa peltipurkkirakenteen omaava kiinteistö vuotaa helposti lämmön ulos, mikä on huomioitava pumppua valittaessa.
Sillamets kertoo, kuinka tämän päivän asunnoissa ja mökeissä trendikästä on myös suuri ikkunoiden ja lasin määrä.
– Kun aurinko paistaa kesällä, lämpöä tulee asuntoon enemmän. Tällöin viilennyksen tarve kasvaa, Sillamets sanoo.
Sillametsin mukaan viilennyksessä sähkökulut ovat kuitenkin hyvin kohtuulliset, kohteesta riippuen noin 1,0 euroa päivässä.
Wilfan seitsemän vuoden takuu
Sillametsin mukaan laadukkaan ilmalämpöpumpun tunnistaa muutamasta yleisestä ominaisuudesta
Yksi laadukkaan pumpun tunnusmerkeistä on hyvä takuu. Wilfa on ainoa Suomen markkinoilla, joka tarjoaa ilmalämpöpumpulle seitsemän vuoden takuun.
Ilmalämpöpumpun ikä on noin 10-15 vuotta, mutta se voi kestää parhaimmillaan jopa 20-30 vuotta.
– Huomioon kannattaa ottaa se, kuinka tekniikka kehittyy. Vaikka pumppu toimisi edelleen 10 vuoden jälkeen, voi markkinoilla olla jo paljon teknisesti kehittyneimpiä pumppuja jotka ovat muun muassa paljon energiatehokkaampia. , Sillamets sanoo.
Sillametsin mukaan laadukkaassa pumpussa myös puhallussuuntaus on hyvin suunnattavissa. Käyttäjää palvelee se, jos pumppu puhaltaa esimerkiksi sivuttain ja ylös-alassuunnassa.
Lisäksi sisälle asennetun pumpun alhainen äänenvoimakkuus, sekä hajuja ja allergeeneja puhdistava plasmasuodatin ovat hyvän pumpun ominaisuuksia. Kaikissa Wilfa-malleissa on plasmasuodatin, joka siis puhdistaa sisäilmasta epäpuhtaudet ja esimerkiksi lemmikkien karvoista irtoavat allergiset bakteerit.
Kuinka paljon maksaa laadukas pumppu?
Ilmalämpöpumppuja myydään asennettuna markkinoilla noin 2000 eurosta ylöspäin.
Sillametsin mukaan laadukas lämmittävä ilmalämpöpumppu asennettuna maksaa yleisesti noin 2500 euroa, mutta kalliimpiakin malleja löytyy.
Jos ilmalämpöpumppua on ostamassa vain jäähdytyskäyttöön, silloin 2000 eurolla saa laadukkaan pumpun asennettuna. On muistettava, että ilmalämpöpumppu ei pelkästään lisää asuinmukavuutta, vaan sillä on positiivinen vaikutus myös kiinteistön arvoon.
– Jos pumppu maksaa alle 1500 euroa asennettuna, hälytyskellojen pitäisi soida, Sillamets sanoo.
Perusasennus maksaa tänä päivänä noin 800 euroa. Asennuspalvelun työn osuudesta voi hakea kotitalousvähennystä verotuksessa vuonna 2022 40 prosenttia.
Pumppuostoksille kannattaa lähteä heti, koska kysyntä nyt on suurta. Sillamets rohkaisee ostajia pyytämään itselleen neuvoja asennusyrityksen asiakaspalvelusta. Yksin ei tarvitse tehdä päätöksiä.