Ilmastohuippukokouksen puheenjohtajalta pysäyttävät sanat: "Viimeinen toivo" pitää ilmastotavoite ulottuvilla

aop Saksa tehdas, teollisuus, saasteet, ilmastonmuutos
Kuvituskuva / All Over Press
Julkaistu 31.10.2021 15:52

MTV UUTISET – STT – AFP

On toimittava nyt ja toimittava yhdessä, Alok Sharma summasi.

YK:n ilmastohuippukokous COP26:n puheenjohtaja Alok Sharma on avannut virallisesti kokouksen Skotlannin Glasgow'ssa. Hänen mukaansa tämä kokous on "viimeinen, paras toivo" pitää ulottuvilla ilmaston lämpenemisen tavoiteltu raja, 1,5 astetta.

Brittiläinen Sharma kehotti maita yhteistyöhön ilmaston lämpenemisen tuhoisimpien vaikutusten estämiseksi.

–  Jos toimimme nyt ja toimimme yhdessä, voimme suojella kallisarvoista planeettaamme, hän sanoi.

Lue myös: Mielenosoittajat ovat häirinneet lentoliikennettä Tukholman ja Malmön lentokentillä – Bromman kenttä on suljettu

Sharma myös painotti, että ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat jo kaikkialla maailmassa tulvina, hirmumyrskyinä, metsäpaloina ja ennätyslämpötiloina.

Glasgow'n kokous kestää marraskuun 12. päivään asti.

Toimia ei voida lykätä

Asiantuntijoiden mukaan ilmastotoimia ei voida enää lykätä. He ovat varoittaneet, että vain päästöjä vähentävät toimet seuraavien kymmenen vuoden aikana auttavat estämään paljon tuhoisammat vaikutukset myöhemmin.

YK:n ilmastopäällikkö Patricia Espinosa sanoi Glasgow'n avajaisseremoniassa, että kansakuntien on muutettava toimintatapojaan tai hyväksyttävä se, että "panostamme omaan sukupuuttoomme".

Lue myös: G20-maiden johtajat ovat sopineet ilmaston lämpenemisen 1,5 asteen rajoitustavoitteesta Rooman-kokouksessaan, kertovat kokouslähteet.

COP26 peri keskeisen tavoitteensa vuoden 2015 Pariisin sopimuksesta, jonka mukaan maat sopivat rajoittavansa ilmaston lämpenemisen "reilusti alle" 2 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan ja 1,5 asteeseen, jos mahdollista.

Lue myös: Thunbergin saapuminen Glasgow'n ilmastokokoukseen aiheutti kaaosta

Pariisin sopimus jätti kuitenkin monia tärkeitä yksityiskohtia selvitettäväksi, joten siinäkin suhteessa Glasgow'n tapaaminen on hyvin merkittävä.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos