G20-maiden johtajat ovat päässeet sopimukseen ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna. Asian vahvisti kokouksen päätöspuheenvuorossa Rooman kokousta isännöinyt Italian pääministeri Mario Draghi.
Kokoukseen osallistuneet johtajat hyväksyivät läpi viime yön jatkuneissa neuvotteluissa muotoilun, joka ylittää vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet. Pariisissa sovittiin tavoitteesta pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkimyksestä rajata nousu alle 1,5 asteeseen.
Draghi sanoi päätöspuheenvuorossaan olevansa ylpeä lopputuloksesta, mutta muistutti samalla, että "tämä on vasta alku". Draghi lähetti viestin myös kriittisille ilmastoaktivisteille, ettei nyt saavutettu sopu ole vain sanahelinää.
G20 on johtavien talousmahtien ryhmä. Maat tuottavat lähes 80 prosenttia maailman hiilipäästöistä, ja nyt saadun sovun toivottiin antavan Glasgow'n ilmastokokoukselle tarpeellisen avauksen.
Lue myös: Ilmastohuippukokouksen puheenjohtajalta pysäyttävät sanat: "Viimeinen toivo" pitää ilmastotavoite ulottuvilla
Kirjaus hiilineutraaliudesta jäi ilman selkeää aikamäärettä
Aiemmin päivällä uutistoimisto AFP kertoi lähteidensä tietojen perusteella, että G20-maat eivät päässeet selkeään sopuun siitä, mikä tavoite hiilineutraaliudelle asetetaan.
Asiantuntijat ovat sanoneet, että 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen edellyttää hiilipäästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. AFP:n mukaan myöhemmin sunnuntaina julkaistavassa kokouksen julkilausumassa hiilineutraaliustavoitteelle ei ole asetettu selkeää aikamäärettä, vaan se on kirjattu muotoon "vuosisadan puoliväliin mennessä".
Kokousisäntä Italia on kertonut tavoittelevansa hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä, mutta esimerkiksi maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja Kiina on asettanut oman hiilineutraaliutensa tavoitteeksi vuoden 2060.
Draghi kehotti kollegojaan kunnianhimoisempiin tavoitteisiin
G20-kokouksen päätöspäivä Roomassa alkoi lopun tavoin Draghin puheella. Avauspuheessaan Draghi kehotti kollegojaan pyrkimään kunnianhimoisempiin tavoitteisiin.
– Tänään tekemämme päätökset vaikuttavat suoraan Glasgow'n kokouksen onnistumiseen ja ennen kaikkea tavoitteeseen taltuttaa ilmastonmuutos, Draghi sanoi ja lisäsi:
– Meidän pitää asettaa pitkän ajan tavoitteita, jotka ovat johdonmukaisia Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa. Meidän on tehtävä lyhyen aikavälin muutoksia, jotta voimme saavuttaa ne, Draghi jatkoi.