Maailman johtajat vaativat toimia Glasgow'n ilmastokokouksessa – Sauli Niinistö: "Henkeä ja tahtoa tuntuu olevan"

Britannian pääministeri Boris Johnson avasi historiallisen COP26-ilmastokokouksen Skotlannin Glasgow'ssa tänään. Presidentti Sauli Niinistön mukaan tahtoa muutokseen tuntuu olevan, mutta toki on vaikeuksiakin.

Yli 120 maailman johtajaa on kokoontunut ilmastokokoukseen, jota pidetään ratkaisevana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. 

Boris Johnson korosti avauspuheessaan ilmastotoimien tärkeyttä tulevien sukupolvien kannalta.

– Maailman viha ja kärsimättömyys ovat hallitsemattomia, ellemme tee Glasgow'sta hetkeä, jolloin otamme ilmastonmuutoksen vakavissamme, Johnson sanoi avauspuheenvuorossa.

Ihmiskunta kaivaa omaa hautaansa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti puheessaan, että nykyisellään ihmiskunta kaivaa omaa hautaansa. Guterresin mukaan ilmastohuippukokouksen on toimittava ihmiskunnan pelastamiseksi ja planeetan suojelemiseksi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan kehotti maailman suurimpia päästöjen aiheuttajia vahvistamaan suunnitelmiaan vähentää päästöjään. Macron osoitti toiveensa valtioille, joiden strategiat eivät ole linjassa ilmaston 1,5 asteen lämpenemisen rajan kanssa.

Niinistö yrittää markkinoida suomalaista metsä­ajattelua

Presidentti Sauli Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron huomenna. Suomalaistoimittajille hän arvioi tänään ”todellisuuden muuttaneen ihmisten asenteita” ilmastonmuutokseen.

Ilmastokokouksen henki on Niinistön mukaan lupaava.

– Minusta henki täällä on aivan toisenlainen kuin aikaisimmissa – Pariisissa ja Puolan COP:n yhteydessä – ja se henki on hyvin vakavasti asian ottava, Niinistö kertoi suomalaistoimittajille.

– Nyt kuuluvat maakohtaiset puheenvuorot ja yksityiskohtaiset neuvottelut. Henkeä ja tahtoa tuntuu olevan, toki on vaikeuksiakin.

Suomi ei Niinistön mukaan ole ollut kokouksessa ainakaan vielä mitenkään erityisesti esillä. Suomalaisesta metsänhoidosta ja ”metsäkyvystä” Niinistö kertoi kertovansa mielellään muillekin.

– Metsäpolitiikka, kykymme ja asenteemme nousee korkealle. Suomessa metsän kasvu on lisääntynyt kaksinkertaiseksi 60 vuoden aikana samalla, kun olemme taloudellisesti hyötyneet siitä. On alettu käyttää puumateriaaleja fossiilisille tuotteille, ja hyöty tuplaantuu.

Biden: Ilmastonmuutos tuhoaa jo maailmaa

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden saapui tänään Skotlantiin.

Biden sanoi puheenvuorossaan, että ilmastokriisin pysäyttäminen tulisi nähdä mahdollisuutena maailman talouksille. Biden torjui kritiikin, jonka mukaan kasvihuonekaasujen vähentäminen ja fossiilisiin polttoaineisiin tukeutuminen vähentäisivät työpaikkoja. Vihreään talouteen siirtyminen sen sijaan loisi uusia työpaikkoja.

Taloudellista vahinkoa syntyy Bidenin mukaan samalla polulla jatkamisesta.

– Olemme maailmanhistorian käännepisteessä. Ilmastonmuutos tuhoaa jo maailmaa, Biden sanoi.

– Meillä on mahdollisuus investoida itseemme ja rakentaa oikeudenmukainen, puhtaan energian tulevaisuus ja luoda samalla miljoonia hyväpalkkaisia työpaikkoja ja mahdollisuuksia ympäri maailmaa.

Erdogan perui osallistumisensa viime hetkellä

Biden lensi paikalle Roomasta, jossa hän osallistui viikonloppuna G20-kokoukseen. Kaikki G20-maiden johtajat eivät kuitenkaan osallistu ilmastokokoukseen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan palasi tänään G20-kokouksesta Turkkiin ja perui suunnitelmansa osallistua Glasgow'n kokoukseen.

Erdoganin virallista peruutussyytä ei ole vahvistettu.

Turkkilainen Cumhuriyet-lehti ja uutistoimisto Reuters kertovat, että Erdoganilla ja Britannialla olisi tullut kiistaa kokouksen turvallisuusjärjestelyistä. Diplomaattilähteiden mukaan Britannian viranomaiset eivät olisi täyttäneet Turkin vaatimuksia järjestelyistä.

Turkin parlamentti ratifioi vasta tänä vuonna Pariisin ilmastosopimuksen, vaikka maa allekirjoitti sopimuksen jo vuonna 2016. Erdogan on kertonut nyt julkisesti olevansa huolestunut ilmastonmuutoksesta.

YK:n ilmastohuippukokous alkoi eilen ja kestää 12. tätä kuuta asti. 

Lue myös:

    Uusimmat