Vuosi sitten Pariisissa saatiin aikaan historiallinen kaikkia maita koskeva ilmastosopimus. Tämän vuoden ilmastokokous alkaa maanantaina marraskuun 7. päivänä Marokon Marrakechissä. Kokouksessa keskitytään Pariisin sopimuksen toimeenpanoon ja päästövähennystavoitteiden kiristämiseen.
Kokouksen isäntämaa Marokko kärsii jo ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Nousevat lämpötilat kiihdyttävät aavikoitumista.
Vuosi sitten Pariisin ilmastokokous päättyi historiallisen sopimuksen hyväksymiseen. Tämän vuoden kokoukselta odotetaan päätöksiä siitä, miten Pariisin kunnianhimoiset tavoitteet saavutetaan.
– Tällä kokouksella on erittäin keskeinen merkitys siinä, että pystytään valmistelemaan päästötavoitteiden kirittämiseen tähtäävää prosessia. Saadaan siihen enemmän konkretiaa ympärille. Päästään eteenpäin laskenta- ja läpinäkyvyysasioissa ja myös kehitysmaiden toimintavalmiuksien vahvistamisessa. Kyllä siellä on paljon konkreettisia asioita, joissa pitää edistyä, sanoo Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia ympäristöministeriöstä.
– Tässä testataan, oliko Pariisi pelkkää unta vai onko todella asenne ja vauhti muuttumassa. Pariisi oli isojen päätösten ja sitoumusten kokous. Tämä on enemmän tekninen, jossa katsotaan, mitä tuli luvattua ja miten nämä lupaukset saadaan käytäntöön, pohtii Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.
1,5 asteen tavoite karkaamassa
Pariisissa asetettiin tavoitteeksi pysäyttää ilmastonmuutos mieluiten 1,5 asteeseen, mutta ainakin alle 2 asteeseen. Maiden tähän mennessä antamat päästövähennyslupaukset johtavat 3 asteen lämpenemiseen, joten lupausten kiristäminen on välttämätöntä. Mahdollisuudet 1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseen hiipuvat nopeasti.
– Tästä vallitsee erittäinkin laaja yksimielisyys. Jos ajatellaan 1,5 astetta, tässä on ehkä 4 vuotta aikaa tehdä tämä valtaisa käännös. Tämä alle 2 asteen polku on kyllä vielä erittäin hyvin tavoitettavissa, uskoo Honkatukia.
– Meillä on hieno sopimus, mutta ne tavoitteet, joita maat ovat itselleen ottaneet, eivät ole millään lailla linjassa sopimuksen kunnianhimon kanssa. Tuolla Marokossa maiden pitää kohdata tämä totuus, että mitä me tehdään, vaatii Kosonen.
"Tavoitteiden ja toimien välillä iso kuilu"
Isäntämaa Marokko on jo korottanut omaa päästövähennystavoitettaan esimerkiksi muille. Siitä huolimatta muut maat tuskin innostuvat Marokossa antamaan uusia päästövähennyslupauksia. Odottelu jatkuu todennäköisesti ainakin vuoteen 2018, jolloin on sovittu tavoitteiden tarkastelusta.
– Marokko itse toiminut kirittäjänä eli korotti omaa päästövähennystavoitettaan merkittävästikin. Tässä kokouksessa päästövähennystavoitteet eivät ole pöydällä vaan pyritään sopimaan jatkoaskelista, joilla kirittämisprosessia saadaan aikaan, muotoilee Outi Honkatukia.
– Jo nyt tiedetään, että tavoitteiden ja toimien välillä on iso kuilu. Ei tarvitse odottaa sitä vuotta 2018 vaan voi alkaa kuroa kuilua umpeen heti nyt. Nyt eletään sellaisia aikoja ilmastonmuutoksen torjunnassa, että jokainen vuosi on tärkeä. Ei tässä välivuosiin ole varaa, huomauttaa Kaisa Kosonen.