YK:n ilmastokokouksessa Madridissa käydään viime hetken vääntöä kiistakysymyksistä. Kaksiviikkoisen kokouksen piti päättyä tänään, mutta se on venymässä huomisen puolelle. Neuvotteluissa pitäisi päästä sopuun muun muassa siitä, millä ehdoilla maat voivat toteuttaa päästövähennyksiä toisessa maassa. Kiistaa on myös rahasta.
Ympäristöjärjestöt yrittävät kirittää neuvottelijoita kohti kunnianhimoisia päätöksiä Madridin ilmastokokouksessa. Myös kokouksen puheenjohtaja vetosi neuvottelijoihin.
– Nyt meidän on aika osoittaa maailmalle, että kykenemme saavuttamaan yhteisymmärryksen, jota tarvitaan maailmanlaajuisen ilmastokriisin torjumiseen, muistutti Madridin ilmastokokouksen puheenjohtaja Carolina Schmidt.
Neuvottelut jatkuvat pikkutunneille
Jo tuttuun tapaan yliajalle venyneissä ilmastoneuvotteluissa kiistellään rahasta ja säännöistä. Kehitysmaat vaativat teollisuusmailta lisää rahaa ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen korjaamiseen.
– Nähdään, että kehittyneillä mailla on tarvetta korottaa tätä rahoitussummaa. Se, tarvitaanko nyt uutta rahoitusmekanismia on se, mistä käydään neuvotteluja. Kehitysmaat näkevät, että tarvittaisiin jokin uusi mekanismi. Monet muut maat ovat sitä mieltä, että rahaa voidaan kanavoida jo olemassa olevien mekanismien kautta, selittää Madridista tavoitettu ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. (Vihr.)
EU ei hyväksy huonoja sääntöjä
Toinen kiistaa herättävä kysymys ovat markkinamekanismit eli se, millaisilla ehdoilla maat voivat toteuttaa päästövähennyksiä toisessa maassa. Liian löysillä säännöillä vaarana on tuplalaskenta, jossa sekä ostaja että myyjä voivat laskea päästövähennykset hyväkseen.
– Niin EU kuin monet muutkin tahot haluavat huolehtia, että ne säännöt, jotka täältä saadaan, ovat hyvät. Toisaalta on valmiutta siihen, että jos säännöt eivät ole riittävän hyvät, jatketaan keskusteluja seuraavan kerran, kun tavataan, linjaa Mikkonen.
Järjestöt muistuttavat karkaavista ilmastotavoitteista
Kokousta seuraavat järjestöt muistuttavat neuvottelijoille, että ilmastonmuutoksen pysäyttämisellä on kiire.
– Se olisi suuri pettymys, jos täältä tuleva päätöslauselma ei sisältäisi selkeää, vahvaa signaalia siitä, että maat ottavat tosissaan ilmastokriisin, toteaa Madridissa kokousta seuraava WWF Suomen ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Yön tunteina selviää, löytyykö kiistakysymyksiin sopu vai päättyykö kokous ilman merkittäviä tuloksia.