Puolassa meneillään olevassa YK:n ilmastokokouksessa ollaan päätymässä laihaan sopuun Pariisin sopimuksen käytännön toteuttamisesta.
Vaikeimpien kysymysten ratkaiseminen aiotaan siirtää seuraavaan ilmastokokoukseen.
Ilmastoneuvottelijat ovat jälleen kerran joutuneet valvomaan läpi yön. Eiliseksi aiotun päätöskokouksen alkamista odotellaan edelleen.
Kompromisseja on etsitty niin ilmastorahoituksesta, päästövähennysten mittaamisesta kuin päästövähennysten nopeuttamisestakin.
– Jos tämän suhteuttaa siihen kiireeseen ja hätään ja toiveisiin, mitä ihmisillä oli, niin kyllä tämä aika heikko on, mitä tulee käteen. Jos taas suhteuttaa siihen, mitä oli saavutettavissa, voidaan olla suhteellisen tyytyväisiä. Neuvottelutilannetta on sävyttänyt se, että kaikessa toiminnassa on USA:n kokoinen aukko, arvioi neuvotteluja paikan päällä seurannut Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja, professori Markku Ollikainen.
– Keskeisistä kysymyksistä on keskusteltu paljon. Olemme edistyneet paljon, mutta jotkut asiat ovat vielä kesken, myöntää Kanadan ympäristöministeri Catherine McKenna.
"EU ei voi laskea surkeita muotoiluja läpi"
Hankalimmat kysymykset, kuten hiilimarkkinat, aiotaan siirtää seuraavaan ilmastokokoukseen.
– Tässä on niin tärkeästä pykälästä kysymys, että EU ei voi laskea surkeita muotoiluja läpi. Siirtäminen on parempi vaihtoehto kuin huonon tekstin hyväksyminen. Kyse on siitä, miten sallitaan kansainvälinen kauppa hiilioikeuksilla. Kun maiden välisiä ostoja ja myyntejä tapahtuu, miten ne lasketaan kunkin maan kontolle, ettei tapahdu kaksoislaskentaa eli kumpikin maa laskisi päästövähennykset hyväkseen, selittää Ollikainen.
Puolassa oli tarkoitus saada valmiiksi Pariisin sopimuksen sääntökirja, jossa määritellään, miten maiden päästövähennyksiä kiristetään, mitataan ja raportoidaan. Sääntökirja todennäköisesti saadaankin, mutta siihen jää vielä aukkoja. Säännöt ovat kuitenkin samat kaikille maille kuten tavoiteltiin.
Pieni voitto on sekin, että hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n 1,5 asteen raporttiin suhtaudutaan vakavasti. Yhdysvallat, Venäjä, Saudi-Arabia ja Kuwait vastustivat tätä muotoilua.