YK:n ilmastokokous Bakussa venyy.
Kokouksen piti päättyä tänään, mutta ilmastorahoituksesta ei ole löytynyt sopua.
Käsittelyssä on nyt puheenjohtajamaa Azerbaidzhanin kompromissiesitys, jonka mukaan teollisuusmaiden pitäisi maksaa haavoittuvimmille maille 250 miljardia dollaria vuodessa ilmastonmuutoksen torjunta- ja sopeutumistoimiin.
Ympäristöministeri Kai Mykkänen (Kok.) korostaa, että rahoittajiksi täytyy saada mukaan myös uudet talousmahdit kuten Kiina, Intia, Brasilia ja Arabimaat.
– Puheenjohtajan teksti vaatii erityisesti työstöä sen osalta, miten uusien talousmahtien oikea osuus tässä ilmastorahoituksen kokonaisuudessa määritetään. Ilman uusia talousmahteja riittävään ilmastorahoituksen tasoon ei voi kuvitella päästävän, toteaa Mykkänen.
Puheenjohtajamaata kritisoitu laajasti
Bakun ilmastokokouksessa puhetta johtaa öljyntuottajavaltio Azerbaidzhan. Puheenjohtaja on saanut osakseen paljon kritiikkiä: maan presidentti Ilham Aliyev muun muassa totesi kokouspuheessaan, että fossiiliset polttoaineet ovat lahja Jumalalta.
Ministeri Mykkänen ei vielä halua arvioida puheenjohtajaa.
– Arvioidaan sitten sunnuntaina. Viimeiset kaksi vuorokautta ovat ne, joilla puheenjohtajan kanttia ja painoarvoa mitataan. Toki Azerbaidzhanilla on erittäin vaikea paikka maana, joka ei perinteisesti ole ollut merkittävässä roolissa ilmastoneuvotteluissa.
Neuvottelut venyvät ainakin huomiseen
Kokouksen odotetaan venyvän vähintään huomiseen, mutta mahdollisesti jopa sunnuntain puolelle. Ministeri Mykkäsen odotukset lopputuloksesta ovat kaksijakoiset.
– Odotukseni eivät ole olleet järin korkeat ja jos hyvin käy, saadaan laiha sopu, joka on parempi kuin lihava riita. Laihan sovun osalta olen suhteellisen toiveikas, että se on mahdollista saavuttaa, mutta toisinkin voi käydä, pohtii Mykkänen.