Presidenttiehdokkaat suhtautuvat ilmastonmuutokseen varsin eri tavoin. Erilaiset mielipiteet jakavat myös äänestäjiä.
MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen dokumentti Trumpin Amerikan tulevaisuus käsittelee koronaviruksen, kahtiajaon ja ilmastonmuutoksen runtelemaa Amerikkaa.
Dokumentissa ääneen pääsevät paikalliset, joita huolettavat muun muassa Alaskan sulavat jäätiköt ja istuvan presidentin tekemät ilmastonmuutosta koskevat päätökset.
– Halusin tarjota suomalaisille katsojille näin historiallisten vaalien alla mahdollisuuden kuulla itse Yhdysvaltain tunnelmista. Kuten tiedetään, ilmastonmuutos on koko maailman laajuinen ongelma ja Yhdysvallat on siinä erittäin suuri tekijä, Karppinen kuvailee Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Presidentti Donald Trump on johdattanut kaudellaan Yhdysvallat irti Pariisin ilmastosopimuksesta ja sen tavoitteista. Vastaehdokas Joe Biden sen sijaan on luvannut liittyä takaisin sopimukseen, jos hän voittaa vaalit.
Pariisin ilmastosopimuksesta irtautuminen ei ole jäänyt Trumpin ainoaksi ilmastonmuutosta koskevaksi päätökseksi.
– Ainakin sataa merkittävää ympäristönsuojeluohjelmaa on ruvettu purkamaan tai on jo kokonaan purettu.
Karppisen mukaan ilmastonmuutos herättää huolta Yhdysvalloissa erityisesti nuorten keskuudessa.
– On myös heitä, mukaan lukien presidentti Trump, jotka yhä kutsuvat ilmastonmuutosta huijaukseksi.
Ilmastonmuutos vaikuttaa amerikkalaisten arkeen
Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hannele Korhosen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa amerikkalaisten elämänlaatuun ja turvallisuuteen.
Vaikutukset ovat näkyneet tänäkin vuonna muun muassa metsäpalojen muodossa.
– Erityisesti tietyillä alueilla on koettu aika kovia kuivuusjaksoja. Esimerkiksi Kaliforniassa on ollut tämänkin vuoden aikana hyvin pahoja maastopaloja johtuen siitä, että siellä on ollut ennätyksellisen lämmintä pitkiäkin aikoja, mutta siellä ei ole myöskään satanut.
Korhosen mukaan Yhdysvalloilla on suuri merkitys ilmastonmuutokseen myös globaalilla tasolla. Noin 15 prosenttia nykyisistä fossiilisista polttoaineista syntyvistä hiilidioksidipäästöistä tulee Yhdysvalloista.
– Yhdysvallat on toiseksi suurin päästäjämaa Kiinan jälkeen. Myös yksittäisen kansalaisen hiilijalanjälki on noin puolitoista kertaa se, mitä Sumessa.