Euroopan parlamentti äänestää von der Leyenin komissiosta – jäljelle jää syvä epäluulo

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelee Italian pääministeri Giorgia Melonin kanssa Brysselissä lokakuussa 2024.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen (vas.) keskusteli Italian pääministeri Giorgia Melonin kanssa Brysselissä lokakuussa 2024.AFP / LEHTIKUVA / NICOLAS TUCAT
Julkaistu 27.11.2024 06:59

MTV UUTISET – STT

Komission uumoillaan saavan riittävän tuen parlamentissa, mutta äänestystä edeltäneet riidat kärjistyvät todennäköisesti uudestaan.

Euroopan parlamentti äänestää keskiviikkona siitä, hyväksyykö se Ursula von der Leyenin toisen komission. Von der Leyenin parlamentti äänesti aiemmin komission johtoon selvin luvuin, mutta ennen parlamentin äänestystä koko komissiosta poliittinen draama puhkesi täyteen mittaan.

Ryhmien väliset riidat kärjistyivät toissa viikolla pisteeseen, jossa demarien kotiryhmä uhkasi kaataa tarvittaessa nimityksen. 

Tätä ennen kokoomuksen kotiryhmässä EPP:ssä oli ilmennyt haluja kaataa parlamentin komissaarikuulemisissa demarien varapuheenjohtajaehdokas Teresa Ribera.

Neuvottelujen jälkeen parlamentin niin sanotut keskiryhmät löysivät jälleen toisensa, ja komission uskotaan saavan tarvittavat äänet. Demarien Eero Heinäluoma arvioi tiistaina, että sosialistit ja demokraatit -ryhmän enemmistö äänestää komission nimittämisen puolesta.

– Mutta on syytä sanoa, että tulee kyllä paljon kritiikkiä. Ja kaikki eivät tule äänestämään tämän puolesta myöskään, hän sanoi.

Parlamentaarikot eri puolueista arvioivat laajasti, että poliittinen rakkausavioliitto on tilanteesta kaukana. Sen sijaan parlamentin ryhmien välille jää kytemään syvä epäluulo tulevasta.

Taustalla siirtymä oikealle

Von der Leyenin komission on määrä nojata Euroopan parlamentissa niin sanottuihin keskiryhmiin. Niihin lasketaan kokoomuksen kotiryhmä EPP, demarien kotiryhmä S&D, RKP:n ja keskustan kotiryhmä Uusiutuva Eurooppa sekä joskus myös vihreät.

Sääntelyhankkeiden edistämiseksi von der Leyen tarvitsee kuitenkin parlamentin lisäksi riittävän tuen myös jäsenmaista. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa joku pahoittaa aina mielensä.

Monissa Euroopan parlamentin ryhmissä närää aiheuttaa se, että von der Leyenin on tehtävä kädenojennuksia muun muassa Italian pääministerille Giorgia Melonille. Komission kokoonpanossa tämä tulee näkymään Melonin puoluetoverin Raffaele Fitton asemana.

– Ongelma on se, että hänellä on se varapuheenjohtajuus, vihreiden Maria Ohisalo kuvasi tiistaina.

Vihreät on tehnyt ryhmäpäätöksen äänestää komission puolesta, mutta Ohisalo aikoo äänestää komission nimittämistä vastaan.

Kokoomuksen kotiryhmässä EPP:ssä on puolestaan sekä kiusaus että poliittista painetta käyttää aika ajoin hyväksi parlamentin määrällisesti lisääntynyttä laitaoikeistoa, mikäli tavoitteet jossain asiassa yhtenevät. 

Tämä aiheuttaa suuttumusta ja epäluuloa muissa keskiryhmissä, joiden poliittisten tavoitteiden kannalta tuo toiminta ei ole edullista.

Lue myös: Väistyvä komissaari Urpilainen: Tämä komissio ei jää historiaan koronasta tai sodasta – "EU:n pitää seistä vahvemmin omilla jaloillaan"

Lisäksi riidan kärjistymisessä näkyi se, että Espanjalla on EPP:ssä paljon parlamentaarikkoja. Maan poliittinen kulttuuri ei tue keskustaoikeiston ja keskustavasemmiston yhteistyötä, mikä ainakin osin selitti haluja kaataa sosialistien Ribera.

– Espanjalaisille kollegoille näki, että se oli tiukka paikka, koska heillä on aika tulehtunut se poliittinen tilanne, kokoomuksen Pekka Toveri sanoi.

Hutera liitto

Poliittinen asetelma Euroopan parlamentissa on käytännössä johtanut siihen, että ryhmillä ei ole keskinäistä luottamusta. Nyt eri puolilla parlamenttia lähinnä odotetaan EPP:n ja muiden keskiryhmien jännitteiden leimahtavan ilmiriidaksi ennemmin tai myöhemmin.

Esimerkiksi vasemmistoliiton Li Andersson kertoi uskovansa, että EPP tulee jatkossakin nojaamaan siihen enemmistöön, joka on heille edullinen.

– En itse usko, että tämä parlamentin sisäinen tilanne tulee rauhoittumaan tämän komission valinnan jälkeen, hän sanoi.

Vasemmisto ei parlamentissa lukeudu von der Leyenia tukeviin keskiryhmiin. Tuohon joukkoon ei kuulu myöskään perussuomalaisten kotiryhmä ECR.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ovat parlamentissa toistuvasti vastakkain, mutta tällä kertaa ne jakavat yhteisen näkemyksen.

– Uskon, että EPP tulee tekemään tosi paljon yhteistyötä oikeistorintaman kanssa, perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen sanoi tiistaina.

Lue myös: Li Andersson hakee jatkokautta Turun valtuustossa, vaikkei ole ollut paikalla yhdessäkään kokouksessa koko syksynä – MTV selvitti meppien osallistumisen

Hän uumoili yhteistyön toimivan niin, että virallista sopimusta siitä ei välttämättä synny. Käytännössä kyse olisi siis siitä, että yhteiset kannat ajavat puolueet äänestämään samoin.

Tynkkynen uskoo, että varapuheenjohtajan paikan meneminen Fittolle näkyy hänen ryhmänsä italialaisten kannoissa. Itse hän ei aio äänestää komission nimittämisen puolesta.

– Italialaisilla on motiivi äänestää puolesta, mutta sitten isossa kuvassa ECR:n sisällä en usko, että muilta löytyy motiiveja hirveästi, hän sanoi.

Von der Leyenin toinen komissio voi siis saada parlamentin puolelleen keskiviikkona, mutta tällöin komission takaajaksi jää kyräilevä ja riitaisa tukijoukko.

Tuoreimmat aiheesta

EU