Tänä talvena tuhansia poroja on vaeltanut poikkeuksellisen kauas kehnon alkutalven sään vuoksi. Tästä voi aiheutua poronomistajille merkittäviäkin taloudellisia tappioita.
On normaalia, että porot matkaavat pitkiäkin matkoja, sillä ne pääsevät laiduntamaan vapaasti Lapissa.
Tänä talvena useita tuhansia poroja on kuitenkin matkannut poikkeuksellisen kauas, mikä aiheuttaa lisätyötä- ja kustannuksia poronhoitajille. Poroja on etsitty GPS-pantojen ja helikopterien kanssa, mutta matkat voivat olla jopa satoja kilometrejä. Samoja ongelmia on ollut myös Ruotsin poronhoitajilla.
Poromies-lehden päätoimittajan ja porotilallisen Anne Ollilan mukaan osa poroista on yhä kateissa.
– Ahkerasti ollaan kuitenkin alkutalvi ja vuodenvaihde paimenneltu poroja oikeille laidunalueille.
Vahingot voivat nousta miljooniin
Porojen epätavallisen pitkien vaellusmatkojen tarkat kustannukset selviävät vasta myöhemmin.
– Pahimmillaan puhutaan kuusinumeroisista summista, Ollila kuvailee mittaluokkaa.
– Yksittäisen poronomistajan osalta ne voivat nousta sataan tai satoihin tuhansiin euroihin.
Ollilan mukaan talven 2019–2020 poikkeuksellisen lumiset sääolosuhteet laajalla alueella maksoivat poronomistajille 32 miljoonaa. Luonnonvarakeskuksen kyselyssä paliskunnat arvioivat, että kyseisenä talvena menehtyi noin 15 000 poroa sääolosuhteiden seurauksena.
Valtio ei katsonut vahinkoja yhtä laajoiksi kuin poronomistajat, mutta ilmoitti maksavansa 6 miljoonaa korvauksia menetyksistä.
Se oli ensimmäinen kerta, kun valtioneuvosto totesi tuhojen oikeuttavan poronhoitolain mukaiseen korvaukseen.
Tänä vuonna sääolosuhteet ovat samankaltaiset, mutta ne eivät näytä ulottuvan yhtä laajalle alueelle kuin toissatalvena.
Poronomistajille tulevaisuus näyttää haastavalta
Syy porojen pitkille vaellusmatkoille on alkutalven tavallista lämpimämpi sää. Kun ilma on vihdoin kylmennyt, sadevesi ja sulava lumi ovat muodostaneet jääkerroksen, jonka läpi porojen sorkat eivät pääse.
Yleensä porot ovat tottuneet kaivamaan jäkälää suoraan lumipeitteen alta.
– Ja osin maanpinta on ottanut hometta. Poro on aika tarkka haistamaan sen, jos alue on muuttumassa talven mittaan elinkelvottomaksi. Ja silloin se lähtee vaeltamaan kauaskin, Ollila kertoo.
Talviruokinnalla voi ainakin osittain yrittää saada poroja asettumaan, mutta kaikkialle sopivaa ratkaisua on vaikea löytää. Ilmastonmuutoksen myötä Lapinkin talvet muuttuvat entistä nopeammin. Tutkijoiden mukaan arktisilla alueilla ilmasto lämpenee 2–4 kertaa nopeammin kuin muu maapallo.
Ilmastonmuutoksen ohella Ollila mainitsee poronomistajien haasteiksi teollisen maankäytön.
– Rauhallinen laiduntila alkaa käydä harvinaiseksi. Monenlaisten haasteiden kanssa tässä elellään.