Kiinan pahoille saastesumuille on löytynyt uusi selittävä tekijä, ilmastonmuutos. Tutkijat ovat havainneet, että arktisen alueen jääpeitteen sulamisella ja saastesumujen esiintymisellä on yhteys.
Kiinassa on jälleen tänä talvena kärsitty poikkeuksellisen pahoista savusumuista. Tuoreessa Georgia Tech -yliopiston tutkimuksessa amerikkalaistutkijat ovat havainneet, että savusumut ovat pahimmillaan niinä talvina, kun arktinen jääpeite on pienimmillään.
– Sulava jääpeite aiheuttaa muutoksia tällaiseen ilmiöön kuin arktinen polaaripyörre, jossa ilma talviaikaan pyörii pohjoisnavan ympäri. Sulava jääpeite aiheuttaa polaaripyörteen heikkenemistä, mistä seuraa, että sieltä saattaa valahtaa etelämmäs yhtäkkiä isoja kylmän ilman alueita ja tulee muutoksia säätyyppeihin, kuvailee Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkimus-yksikön päällikkö Ari Laaksonen.
Saasteet eivät pääse laimenemaan
Tästä ilmiöstä johtuvat tutkijoiden mukaan esimerkiksi Yhdysvaltain itärannikkoa koetelleet pakkasjaksot.
Siperiassa se aiheuttaa lumisateita ja Itä-Kiinassa tuulettomia inversio-olosuhteita.
– Siellä Itä-Kiinan tasankoalueilla käy niin, että siellä ilma ei pääse sekoittumaan. Siellä ei tuule pahemmin eikä ilma sekoitu ylöspäin. Sitten ne saasteet rupeavat kertymään sinne, selittää Laaksonen.
1,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa
Kiina on yrittänyt vähentää ilmansaasteita, mutta savusumut eivät ole merkittävästi vähentyneet. Ilmansaasteet aiheuttavat Kiinassa joka vuosi 1,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.
– Tänä talvena Kiinan saasteongelma on ollut erityisen paha. Se vaikuttaa jo ihmisten terveyteen, elämään ja työhön. Kukaan ei vielä ole kritisoinut hallitusta saasteongelman huonosta hoidosta. Me viisi lakimiestä teemme sen nyt. Haluamme ihmisten ymmärtävän, että hallitus on vastuussa tästä, toteaa lakimies Yu Wensheng.
Tutkijat ennakoivat, että jos arktisen alueen sulamista ei saada pysähtymään, savusumut pysyttelevät Kiinan kiusana. Niiden kuriin saaminen vaatisi paljon uusia päästövähennyksiä.