Arktiselta alueelta hälyttävä tieto: Lämpeneminen 7 kertaa voimakkaampaa kuin muualla – näin se vaikuttaa Suomeen

12:23img
Ilmatieteenlaitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo, mitä Barentsin meren alueen kuumeneminen aiheuttaa Suomessa.
Julkaistu 20.06.2022 06:02

Neea Pimiä

Tutkimustulosten mukaan Barentsinmeren alueella lämpeneminen on seitsemän kertaa voimakkaampaa kuin muualla maailmassa. Muutoksen pelätään aiheuttavan sään ääri-ilmiöitä etenkin Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kertoo kaksi syytä, miksi lämpeneminen näin paljon rajumpaa Barentsinmeren alueella kuin muualla maailmassa.

Ensimmäisenä syynä Rantasen mukaan on merijään vähentyminen.

– Nämä alueet ovat aiempina vuosikymmeninä olleet jäässä ja täten estäneet lämmön siirtymisen ilmakehään. Nyt kun merijää on vähentynyt, lämpötilat merijäiden päällä pääsevät nousemaan korkeammiksi, MTV Uutiset Liven haastattelema ilmastotutkija sanoo.

Toinen syy on alpedon eli pinnan heijastumisen pienentyminen.

– Kesäaikaan lumen ja jään vähentyminen pienentää heijastavuutta, jolloin entistä suurempi osuus lämpösäteilystä pääsee imeytymään pintaan.

Lue myös: Yli 40 asteen lukemia mitattu Euroopassa jo tässä vaiheessa kesää – "Esimakua tulevasta"

"Noidankehä on hyvä termi ilmiölle"

Vaikuttaa siltä, että ilmasto Arktisella alueella on muuttumassa täysin toisenlaiseksi. Tähän asti lämpötila on noussut Arktisella alueella asteen kymmenyksiä vuosikymmenessä. Nyt tahti on kiihtynyt.

– Jos tämän kertoo seitsemällä, jatkossa se tulee olemaan jopa parinkin asteen nousua per vuosikymmen. Tällä on selkeitä vaikutuksia alueilla asuviin, sen ekosysteemiin ja luontoon, Rantanen sanoo.

Lämpeneminen saattaa vaikuttaa myös globaaliin säähän ja ilmastoon hyvinkin suuresti. Arktisen alueen nopean lämpenemisen on spekuloitu johtavan sään ääri-ilmiöihin myös muualla.

– Osa tutkijoista on sitä mieltä, että voimakas lämpeneminen arktisella alueella pienentää pohjoisten napa-alueiden ja matalien leveysasteiden lämpötilaeroa ja sitä kautta heikentää suihkuvirtauksia.

Heikot suihkuvirtaukset ovat mutkikkaita ja voivat aiheuttaa paikallaan pysyviä sään ääri-ilmiöitä.

– Toiset taas ovat sitä mieltä, että vaikutus on hyvin vaatimaton, eikä sään vaihtelu ole näkyvissä tämänhetkisestä vaihtelusta.

Lue myös: WMO: Ilmaston tila heikentynyt jälleen – nämä neljä asiaa nousivat hälyyttäviin ennätyslukemiin

Ilmastomalleilla on ollut hankaluuksia simuloida muutoksia arktisilla alueilla. Hankalan asiasta tekee se, että ei ole tietoa siitä, voidaanko tulevaisuusennusteisiin luottaa, koska ne ovat epäselviä.

– Asiaa on vaikea tutkia, koska tällaista ei ole tapahtunut koskaan aiemmin. Voidaan tehdä kokeita ja testejä, mutta koska havaintoja aiemmasta ei ole, emme voi tietää täysin, miten se tulee näkymään oikeasti.

Hirmuhelteet esimerkki suursäätilan jämähtämisestä

Suihkuvirtaus johtuu lämpötilaerosta: pohjois-etelä-suuntainen lämpötilaero muodostaa yläilmakehään suihkuvirtauksen. Jos virtaukset heikkenevät lämpötilaeron johdosta, ne muodostuvat mutkikkaiksi ja muodostavat aaltoja.

Jos aallot jäävät kauaksi paikoilleen, aallonhuippuihin muodostuu korkeapaine, jolloin tuolla alueella on erittäin kovat helteet. Aallon pohjissa puolestaan on matalapainetta eli kylmää ja koleata kesäsäätä.

– Se tarkoittaa meillä Suomessa joko hyvin kuumaa tai sitten pitkään jatkuvia voimakkaita tuulia ja sateita. Sään ääri-ilmiöitä voi tulla tulevaisuudessa entistä useammin, Rantanen toteaa.

Lue myös: Antti "Pizza" Pekkarinen kertoo, miltä tuntuu asua helteiden korventamassa Espanjassa – "Ei ole pohjoisen pojalle helppoa"

Tilanne Euroopassa on esimakua tulevasta

Kun meri pysyy talvisaikaan enemmän sulana ja idästä puhaltavat kylmät ilmamassat kulkevat avoimen merijään päältä, se työntää kosteutta ilmaan ja näkyy kosteina ja erittäin runsaina lumisateina Suomessa.

– Tutkijana täytyy sanoa, että tämä tilanne ei yllätä. Olemme tutkineet näitä asioita pitkään ja tiedämme, että tällaista on ollut tulossa.

– Jos tällä hetkellä sään ääri-ilmiöt näkyvät jo näin voimakkaasti, miten sitten esimerkiksi vuosisadan lopussa, Rantanen pohtii.

Lue myös: "Ovatko päättäjämme tilanteen tasalla?" – ilmastoaktivisti Tuulia avautuu epätoivostaan ja vaatii Maria Ohisalolta hätäkokousta

Helleaaltojen voimistuminen on yksi parhaiden tunnetuista faktoista, joita ilmastonmuutokseen liittyy. Ilmastonmuutoksen takia helleaaltojen intensiteetti eli voimakkuus sekä niiden pituus ja lukumäärä muuttuvat vuosien saatossa.

Ilmastonmuutos johtuu kasvihuonekaasujen lisääntymisestä eli fossiilisten polttoaineiden polttamisesta.

– Jotta saisimme helleaaltoja hillittyä ja planeetan lämpötilan laskemaan, pitäisi hiilidioksidi saada pois ilmakehästä. Mutta ensimmäisenä lähtökohtana on lopettaa päästöt ja fossiilisten polttoaineiden poltto.

– Pitää kuitenkin muistaa, että lämpötilat tulevat jäämään tälle tasolle. Ja kun tiedetään, että lämpöaallot ovat tätä luokkaa, ne eivät tule helpottamaan, Rantanen sanoo

Lue myös: Italiassa on kylä, joka on tuomittu kuolemaan – jopa miljoona turistia vierailee siellä joka vuosi ennen kuin on liian myöhäistä

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos