Syyttäjä Sampsa Hakalan mukaan ilmavoimien komentaja sai heti tuoreeltaan tarkan kuvauksen siitä mitä Lemmenjoen harjoituksessa tapahtui syyskuussa 2017.
Syyttäjän käsityksen mukaan kenraalimajuri Sampo Eskelisen olisi pitänyt heti määrätä esitutkinta Karjalan lennoston Markus Päiviön menettelystä, eikä vasta kahden ja puolen kuukauden päästä pääesikunnan kehoituksesta.
Eskelistä syytetään Helsingin hovioikeudessa palvelusrikoksesta, koska hän syyttäjän käsityksen mukaan viivytteli esitutkinnan aloittamisessa. Eskelinen kiistää syytteen. Päiviön syytteitä käsiteltiin viime viikolla.
Yksityiskohtainen sähköposti
Syyttäjän mukaan tietoja komentajalle oli tullut keskusteluista, mutta myös harjoituksessa mukana olleen Karjalan lennoston esikuntapäällikön kokoamasta sähköpostista.
Sähköposti oli lähetetty muutama päivä tapahtumien jälkeen. Siihen oli koostettu leirillä olleiden Karjalan lennoston upseerien havaintoja.
Niissä kuvattiin Päiviön alatyylistä kielenkäyttöä sekä alkoholin nauttimista. Yhdessä kommentissa todettiin, ettei reissua voi villaisella painaa.
”Komentajan käytös meni örveltämiseksi”, muistiossa kirjoitettiin. ”Olen oikeasti järkyttynyt siitä kuinka ala-arvoisesti Päiviö vierailta kohteli”, kertoi toinen. Muistiossa paikalla olleet kuvailivat menoa yksityiskohtaisesti myös roisin kielenkäytön osalta..
- Eskelinen sai tämän tuoreeltaan. Siitä olisi pitänyt päätellä, että Päiviö on voinut syyllistyä sotilasrikokseen, syyttäjä Hakala totesi.
Puolustuksen mukaan suurin osa kuvailluista teoista saattoi olla kunnianloukkauksia sekä huonoa ja harkitsematonta käytöstä.
- Tämän sähköpostin perusteella esitutkinnan käynnistämisellä ei ole kiirettä. Mitään vaaraa ei ollut, että todistelu katoaisi, komentajan puolustusasianajaja Heikki Maunila totesi.
Puolustuksen mukaan komentaja oli selvittänyt tapausta ja ollut yhteydessä eri tahoihin.
Toinen sähköposti
Syyttäjä viittasi todisteena myös Eskelisen itsensä 29. syyskuuta 2017 puolustusvoimien komentajalle Jarmo Lindbergille lähettämään sähköpostiin.
Siinä käsiteltiin jutun tiimoilta ”damage controlia” eli sitä miten eversti Päiviön käytöksen aiheuttamat vahingot minimoitaisiin oman organisaation ja yhteistyökumppanien osalta.
”Haasteeksi jää, että tilanne kärjistyi liian pitkälle”, Eskelinen kirjoitti todeten myös, että ”komentajalle on annettava mahdollisuus ja tilaisuus” viitaten Päiviöön.
”Mikäli radikaaleihin toimenpiteisiin ei ole syytä ryhtyä niin ylemmän esimiehen luottamus on osoitettava paikan päällä ja ohjausta annettava tilanteen normalisoimiseksi”, Eskelinen kirjoitti sähköpostissa.
- Eskelinen lähestyi asiaa johtamiskysymyksenä. Hän ei ole käynnistänyt esitutkintaa, syyttäjä Hakala totesi. Syyttäjän käsitys on se, että esitutkinta alkoi vasta pääesikunnan asessorin otettua Eskeliseen yhteyttä joulukuussa.
Puheenjohtaja kysyi
Hovioikeuden kokoonpanon puheenjohtaja Mikko Könkkölä kysyi tässä vaiheessa suoraan olisiko komentaja ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin.
- Ilmavoimien esikunta valmisteli asiaa. Rikosasia jäi sillensä 23. lokakuuta, Eskelinen sanoi. Hänen mukaansa pääesikunnasta oli tuolloin ollut yhteydessä.
Pallo oli pääesikunnassa sen jälkeen? Könkkölä jatkoi.
- Jos pääesikunta sanoi, että me katsotaan tätä, niin puolustushaarasssa asia jää sillensä. Juna pysähtyy siihen, Eskelinen totesi.
Ilmavoimissa oli kuitenkin aloitettu valmistelut virkamiesoikeudelliseksi kuulemiseksi riippumatta siitä mikä olisi rikosoikeudellinen ratkaisu.
Salissa keskusteltiin myös siitä mitkä ovat ilmavoimien komentajan tehtävät ja kuuluisiko tällainen asia niihin.
- Vastaan Ilmavoimissa kaikesta, Eskelinen sanoi.
Korjaus 11.50: Tekstissä luki aikaisemmin, että ensimmäinen sähköposti olisi tullut ilmavoimien esikuntapäälliköltä. Sen lähetti Karjalan lennoston esikuntapäällikkö.