Koronakriisi iskee maailmantalouteen kovemmin kuin alun perin arvioitiin, kertoo kansainvälinen valuuttarahasto IMF. IMF:n mukaan maailmantalous kutistuu 4,9 prosentilla tänä vuonna.
Tähän mennessä kriisi on maksanut valtioille ympäri maailman yli 10 biljoonaa dollaria. Summa koostuu tulonmenetyksistä ja tukitoimista kuten yrityslainoista ja -takuista.
Tämän seurauksena maailman julkisen velan määrän ennustetaan nousevan 101 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.
IMF:n ennusteista kertoo muun muassa talouslehti Financial Times.
Suurimman pudotuksen kokee Ranska
IMF ennustaa, että ensi vuoden lopussa maailman bruttokansantuote on 6,5 prosenttiyksikköä pienempi kuin tämän vuoden alussa.
Huhtikuussa IMF sanoi, että kuluvana vuonna talous saattaa supistua pahiten sitten 1930-luvun laman. Talouden luvut ovat huhtikuun jälkeen kuitenkin menneet vielä huonommiksi.
Yhdysvaltojen ja Euroopan maiden talouksien ennustetaan kutistuvan kahdeksalla prosentilla tänä vuonna. Vielä huhtikuussa IMF ennusti, että ne supistuisivat kuudella prosentilla. Kehittyvien maiden talouksien arvioidaan kutistuvan noin kolmella prosentilla, kun aikaisempi ennuste huhtikuussa oli yksi prosentti.
Suurimman pudotuksen huhtikuun ennusteeseen verrattuna kokee Ranska. Sen talouden ennustetaan kutistuvan tänä vuonna 12,5 prosentilla eli yli viisi prosenttiyksikkö enemmän kuin huhtikuun ennusteessa.
Espanjan talouden odotetaan kutistuvan puolestaan 12,8 prosentilla.
Isoimman kolauksen valtion budjettiin saa Yhdysvallat, jonka budjetin alijäämä on tänä vuonna lähes 24 prosenttia bruttokansantuotteesta.