Kuluvalla vuosineljänneksellä kasvu saattaa painua miinukselle.
Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD arvioi, että koronavirusepidemia leikkaa maailmantalouden kasvua puoli prosenttiyksikköä tänä vuonna. Oletuksena on, että virusepidemian vaikutukset jäävät suhteellisen vähäisiksi Kiinan ulkopuolella.
OECD varoittaakin, että pahimmassa tapauksessa talouskasvu saattaa pudota 1,5 prosenttiyksikköä. Tällöin epidemia olisi levinnyt laajalti myös Kiinan ulkopuolelle Aasian ja Tyynenmeren alueelle, Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan.
Järjestö ennusti marraskuussa, että maailmantalous kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttia. Nyt ennuste on 2,4 prosenttia, ja talouskasvu saattaa jopa pudota negatiiviseksi kuluvalla vuosineljänneksellä.
Euroalueen talouskasvuksi OECD arvioi 0,8 prosenttia, kun marraskuussa tämän vuoden ennuste oli 1,1 prosenttia.
OECD:n mukaan Kiinan talouden syöksy vaikuttaa voimakkaasti alihankintaketjuihin, matkailuun ja tavaramarkkinoihin. Kiinan talouskasvun odotetaan hyytyvän tänä vuonna alle 5 prosenttiin.
Hallitusten tulee reagoida voimakkaasti
Vaikutukset tuntuvat kaikissa suurimmissa OECD-maissa. Kaikkein voimakkaimmin koronaviruksen vaikutukset tuntuvat Japanissa, Etelä-Koreassa ja Australiassa, joiden taloudet ovat voimakkaimmin sidoksissa Kiinaan.
OECD kehottaa, että hallitukset reagoisivat nopeasti ja voimakkaasti koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan. Julkisen terveydenhuollon tehokkuudesta ja resursseista täytyy huolehtia.
Talouspolitiikan tulisi myös tukea talousluottamuksen palautumista ja kysynnän vahvistumista epidemian laantuessa. Talouspolitiikalla ei kuitenkaan voida välittömästi vaikuttaa epidemian taloudellisiin seurauksiin, OECD arvioi.