Maailmapankki laskee talouskasvuennustettaan – suurten maiden kauppakiistat ja velkataakat kasvattavat huolta

AOP David Malpass
imago images / IP3press/ All Over Press
Julkaistu 05.06.2019 06:06

MTV UUTISET – STT

Maailmanpankki on laskenut maailmanlaajuista talouskasvuennustettaan. Maailmanpankki ennustaa, että talous kasvaa tänä vuonna 2,6 prosentilla. Luku on laskenut 0,3 prosenttiyksiköllä tammikuun ennusteesta.

Viime vuonna talous kasvoi Maailmanpankin raportin mukaan kolme prosenttia.

Maailmanpankin suurimpana huolenaiheena ovat pahentuvat kauppakiistat suurten talousmaiden välillä. Kiina ja Yhdysvallat ovat läimäisseet toisilleen tullimaksuja vuoron perään. Viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti asettavansa Meksikolle uusia tullimaksuja, ellei Meksiko saa hillittyä Yhdysvaltoihin saapuvien ihmisten määrää.

Maailmanpankki on lisäksi huolissaan eri maiden kasvavista velkataakoista. Se varoitti, että nousevat maat voivat pian katua lainapäätöksiään.

"Meidän täytyy löytää keinoja vakauttaa kasvua"

Maailmanpankki ennustaa, että vuosina 2020 ja 2021 talous elpyy vaatimattomasti, jos asiat menevät hyvin. Jos eivät, ennusteet voivat olla vieläkin synkempiä.

– Maailmantalous sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä kohtaa huomattavia haasteita, sanoo Maailmanpankin tuore johtaja David Malpass.

Hän sanoo, että talouskasvu on haurasta ja kasvun hidastuminen vaarantaa köyhyyttä vastaan taistelemisen.

Maailmapankin ennuste on synkempi kuin Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n huhtikuussa julkaistu ennuste. Maailmanpankin ekonomisti Ayhan Kose sanoo, että globaalitalous on nyt tienristeyksessä.

– Meidän täytyy löytää keinoja vakauttaa kasvua. Suurin riski mielestäni tällä hetkellä on pahenevat kaupan jännitteet, jotka todella voivat painaa ennusteita alaspäin, hän sanoo.

Myös kansainvälisen kaupan volyymien ennustetaan putoavan jyrkästi. Tänä vuonna maailmanlaajuisen kaupan ennustetaan putoavan 2,6 prosentilla. Luku on alhaisin sitten globaalin finanssikriisin. Ennuste on laskenut kokonaisella prosenttiyksiköllä tammikuusta.

Tuoreimmat aiheesta

Velka