Kansainvälinen valuuttarahasto IMF odottaa maailmantalouden kasvun jäävän tänä vuonna 3,2 prosenttiin muun muassa Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun hidastumisen vuoksi.
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvio maailmantalouden kehityksestä on heikentynyt. Näkymää synkistävät sekä inflaation kiihtyminen että Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun hidastuminen.
– Maailma saattaa olla pian maailmanlaajuisen taantuman partaalla vain kaksi vuotta edellisen taantuman jälkeen, sanoo IMF:n pääekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas.
IMF odottaa maailmantalouden kasvun jäävän tänä vuonna 3,2 prosenttiin, kun vielä huhtikuussa IMF arvioi kasvuksi 3,6 prosenttia. Myös huhtikuussa IMF korjasi ennustettaan alaspäin, silloin 0,8 prosenttiyksikköä tammikuun ennusteesta. Tällöin syynä olivat Ukrainan sodan aiheuttamat taloudelliset seuraukset esimerkiksi viljan tuotantoon.
Taantuuko Yhdysvaltojen talous?
Ukrainan sota aiheuttaa yhä merkittäviä häiriöitä maailmantalouteen. Energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla, minkä vuoksi keskuspankit ovat nostaneet jyrkästi korkojaan.
Yhdysvaltain keskuspankin Fedin koronnostot hidastavat maan talouskasvua merkittävästi. IMF:n ennusteen mukaan Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna vain 2,3 prosenttia ja taantuma on saattanut jo alkaa. Taantuman eli laskusuhdanteen katsotaan alkaneen, jos bruttokansantuote supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin.
Tiedot Yhdysvaltojen vuoden toisen neljänneksen bruttokansantuotteesta julkaistaan myöhemmin tällä viikolla.
IMF:n mukaan päättäjien tärkein prioriteetti on kuitenkin hillitä hintojen nousua.
– Tiukemmalla rahapolitiikalla on väistämättä hintansa, mutta koronnostojen viivyttäminen vain koventaa iskua, kirjoittaa Gourinchas blogikirjoituksessaan.
Venäjä hyötyy energian kalleudesta
Kiinan talouskasvun odotetaan hidastuvan tänä vuonna dramaattisesti ja olevan 3,3 prosenttia.
Venäjän talouden IMF arvioi supistuneen vuoden toisella neljänneksellä ennustettua vähemmän. Länsimaiden asettamista taloudellisista pakotteista huolimatta Venäjä näyttää selviävän odotettua paremmin, sillä se hyötyy korkeasta energian hinnasta. Maan hyökättyä Ukrainaan Venäjää vastaan on asetettu talouspakotteita, joiden tarkoitus on tilkitä sodan rahoittamiseen käytettävät tulovirrat.
Raakaöljyn ja muun kuin energian vienti Venäjältä on pitänyt pintansa odotettua paremmin. Nyt Venäjän talouden ennustetaan supistuvan kuusi prosenttia tänä vuonna.