Indonesian perjantaisessa maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa Sulawesin saarella on vahvistettu kuolleen jo yli 800 ihmistä. Uhrien määrän odotetaan vielä kasvavan, ja esimerkiksi Donggalan kaupunkiin ei ole vielä saatu yhteyttä.
MTV Uutisten eläkkeelle jäänyt kirjeenvaihtaja Kari Lumikero oli vuonna 2004 ensimmäinen suomalaistoimittaja, joka saapui Thaimaahan siellä tapahtuneen tsunamin jälkeen. Tuolloin hyökyaalto tappoi Intian valtamerta ympäröivissä valtioissa yli 230 000 ihmistä. Suomalaisia katosi tai kuoli 179.
Lumikeron mukaan enteilee huonoa, että Donggalan kaupunkiin ei ole saatu yhteyttä.
LUE MYÖS: Tsunamivaroitus oli juuri peruttu, kun valtava aalto syöksyi rantaan
– Se, ettei isoon kaupunkiin saa yhteyttä, on todella huolestuttavaa. Siitä voi jo ennakoida, että jotakin ihan kauheaa on tapahtunut.
Lumikeron mukaan on mahdotonta arvioida tässä vaiheessa, voivatko tsunamin tuhot olla suuremmat nyt kuin vuonna 2004, koska tietoa tuhoista ja uhriluvuista tulee vain pikkuhiljaa lisää.
– Toivon, että ihmisiin alueella saadaan nopeasti yhteys ja organisaatiot pääsevät paikalle tekemään sen, mitä tehtävissä on. Toivon myös, että paikalle menee niin paljon pelastusväkeä kuin mahdollista ja niin vähän poliitikkoja kuin mahdollista. Usein juuri poliitikot haluavat mennä katastrofipaikoille, mutta he ovat usein vain tiellä siellä.
Hälytysjärjestelmä petti
Indonesiassa oli annettu perjantaina tsunamivaroitus voimakkuudeltaan 7,5 magnitudin maanjäristyksen jälkeen, mutta varoitus peruttiin noin puoli tuntia myöhemmin. Tätä Lumikero on ihmetellyt.
– Ilmeisesti hälytysjärjestelmä ei toiminut, niin kuin piti. Vaikka kyseessä on kehitysmaa, eikä tekninen laitteisto ole välttämättä niin kehittynyttä, kuulostaahan se kummalliselta. Ihmiset ovat kuitenkin olemassa olevan ja asennetun tekniikan armoilla.
Vuoden 2004 tsunamin jälkeen Aasiassa on kehitetty tsunameita varten hälytysjärjestelmiä, ja niiden toimivuutta on testattu muun muassa turistien avustuksella. Lumikero on itsekin ollut paikalla hälytysharjoituksissa Thaimaassa.
– Hälytyssireenejä kokeiltiin silloin, ja ne toimivat hyvin. Toisaalta, vaikka harjoituksissa asiat ovat kunnossa, tositilanteet voivat iskeä suuremmalla voimalla.