Päätoimittajan kommentti: Ministeri painostaa maan parhaita korona-asiantuntijoita ja pettää samalla hallitusohjelman lupauksen

Marinin hallitus antoi ohjelmassaan kansalaisille lupauksen tietopohjaisesta politiikasta. Kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru nyt hoputtaa asiantuntijoita nopeisiin ja omien mieltymystensä mukaisiin päätöksiin, tapahtuu juuri päinvastoin. Asiantuntijoita painostetaan politiikkapohjaiseen tieteeseen, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Iltalehti uutisoi sunnuntaina nimettömiin lähteisiin viitaten, että maan hallituksessa ollaan tyytymättömiä THL:n ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) toimintaan

Näiden lähteiden mukaan tyytymättömyyden syy on se, että asiantuntijat eivät ole taipuneet poliitikkojen tahtoon kiirehtiä kolmansien rokotteiden antamista alle 60-vuotiaille.

Iltalehden jutussa samoin kuin Helsingin Sanomien tämänpäiväisessä kirjoituksessa annetaan ymmärtää, että hallituksessa olisi laajempaakin tyytymättömyyttä THL:n toimintaan.

MTV Uutisten selvityksen mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Päin vastoin hallituksen sisällä ihmetellään, mistä kumpuaa tarve kritisoida THL:n asiantuntijoita nimeltä mainiten.

Harvinaisen häijy vuoto

Ei voi varmasti tietää, kuka tai ketkä ovat Iltalehden lähteet, mutta valistuneen arvauksen voi silti tehdä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on viimeksi kuluneen viikon aikana ollut ahkerasti julkisuudessa kiirehtimässä kolmansia rokotuksia sekä laajentamassa rokotuksia myös alle 12-vuotiaisiin.

KRAR kokoustaa tämän viikon keskiviikkona, mutta Kiuru olisi halunnut nopeamman tahdin – ja tietenkin mieleisensä päätökset.

Kiurun lausunnot voi tulkita painostukseksi.

Viestiänsä tehostamaan Kiuru tai hänen esikuntansa ovat voineet käyttää klassista konstia: vuoda julkisuuteen.

Politiikan ja median vuorovaikutuksessa vuodot ovat peruskauraa. Tällä kertaa vuodossa on kuitenkin erityisen häijy sivumaku, koska siinä kohdistetaan rajua kritiikkiä kahteen henkilöön: THL:n pääjohtajaan Markku Tervahautaan ja Hanna Nohynekiin, joka on KRAR:n sihteeri ja yksi Suomen kokeneimpia ja ansioituneimpia rokotusasiantuntijoita.

”Haluaisimme kyllä vaihtaa Nohynekin KRARin johdosta, mutta THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan pitäisi se tehdä. Siitäkin on puhuttu, onko Tervahauta enää tehtäviensä tasalla pandemian tässä vaiheessa”, jutun nimetön hallituslähde lausuu.

Muutama kysymys: Onko reilua dismeritoida korkeita virkamiehiä ja huippuasiantuntijoita hallituksen arvovallalla nimettömänä? Onko poliitikkojen tai heidän avustajiensa tarkoituksena vaihtaa THL:n johto? Mitä järkeä tässä toiminnassa on nyt, kun pandemia-aallon noustessa tarvittaisiin tieteeseen, vankkaan asiaosaamiseen ja laaja-alaiseen näkemykseen perustuvaa johdonmukaista toimintaa?

Suhmurointi rapauttaa uskoa viranomaisiin ja asiantuntijoihin

Oli Kiuru esikuntineen lausunnon takana tai ei, on kansalaisten näkökulmasta erittäin huolestuttavaa, jos koronapoliitikot lakkaavat luottamasta tärkeimmän asiantuntijaelimensä eli THL:n tutkijoihin.

Se rapauttaa kansalaisten luottamusta viranomaisiin ja hämärtää suuren yleisön käsitystä siitä, mikä on todellista pandemiaa koskevaa asiantuntijuutta.

Sanna Marinin hallitusohjelmassa alussa kansalaisille annetaan kuusi lupausta. Neljäs niistä on lupaus tehdä ”tietopohjaista politiikkaa”: ”Laadukas lainvalmistelu on keskeistä politiikan uskottavuuden ja legitimiteetin näkökulmasta. Sitoudumme tietopohjaisen politiikan tekoon sekä systemaattiseen vaikutusarviointiin kaikessa lainvalmistelussa. Syvennämme yhteistyötä tiedeyhteisön kanssa.”

Juuri nyt on tapahtumassa päinvastoin. Tehdään politiikkapohjaista tiedettä.

Viisaista päätöksistä kannattaa pitää kiinni

Maan hallitus on tehnyt pandemian kestäessä lukuisia viisaita linjauksia. Yksi niistä on, että viruksen kanssa pyritään elämään yhteiskuntaa auki pitäen. Hallitus on todennut, että rajoituksia ei pidä määrätä varmuuden vuoksi. On päätetty, että mikäli rajoituksia tehdään, niiden on oltava oikeansuhtaisia ja välttämättömiä.

Näistä kaikista kannattaa pitää kiinni, vaikka tehohoito juuri nyt onkin kuormittunut ja vaikka uusi virusvariantti on ilmaantunut.

Paniikkinappulaa painaneessa sosiaali- ja terveysministeriössä kannattaisi vielä vilkaista, mitä hallitusohjelmaan on kirjoitettu.

Eikä haittaisi, vaikka hallituksen johtaja, pääministeri, ottaisi taas ohjat käsiinsä.

Ilkka Ahtiainen

Kirjoittaja on MTV Uutisten päätoimittaja

@IlkkaAhtiainen

Lue myös:

    Uusimmat