Uudet koronaviruksen mutaatiot ovat herättäneet huolta maskien antamasta suojasta.
Husin infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan sairaanhoitopiirit eivät näe tarvetta maskisuosituksen tiukentamiselle ainakaan terveydenhuollon sisällä.
Muun muassa hoitajien liitto Super kertoi tänään vaativansa vanhustenhoitoon parempia kasvomaskeja ja muita suojavarusteita.
– Itse näkisin, että kaikkein tärkeintä olisi se, että maskia käytettäisiin. Sillä tavalla ehkäistäisiin tautia kuin että rupeaisimme miettimään maskin tyyppiä ja sitä, millainen sen pitäisi olla.
Ylen ykkösaamussa tänään vieraillut HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen suosittelee, että kangasmaskien käyttäjät siirtyisivät nyt käyttämään tehokkaampia suojaimia.
Esimerkiksi Saksassa uusi maskipakko kieltää kangasmaskit. Määräyksen mukaan maskin tulisi olla FFP2- tai FFP3-standardin mukainen tai ainakin niin sanottu kirurginen kasvomaski.
Järvisen mukaan tärkeintä olisi, että maskeja ylipäätään käytettäisiin.
– Tämä on mennyt vähän tällaisen välineurheilun puolelle.
– Näiden tiiviimpien FFP2- tai FFP3-standardin maskien antama lisäsuoja edellyttäisi sitä, että niitä osataan käyttää hyvin tiiviisti. Ne lisäävät hengitysvastusta merkittävästi, sekä hiilidioksidin määrää eli niiden käyttö on aika paljon rankempaa, enkä itse näe siihen tarvetta.
Myöskään työterveyslaitoksen mukaan Suomessa ei ole syytä siirtyä FFP-luokan suojainten laajempaan käyttöön.
– Olemme analysoineet asiaa monesta näkökulmasta ja päätyneet siihen, että nykytilanteessa Suomessa riittää niin sanottujen kirurgisten maskien käyttö, johtaja työterveyslaitoksen Carita Aschan kommentoi.
Lue myös: THL:n Mika Salminen tyrmää ehdotuksen kahdesta päällekkäisestä maskista: "Lisää riskiä saada tartunta"
Kangasmaskien laatu mietityttää
Aschanin mukaan Suomessa kansalaisten käyttöön suositellaan ensisijaisesti kirurgisia maskeja, joita käytetään muun muassa sairaaloissa leikkauksissa.
– Kangasmaskit ovat toki parempia, kuin ei yhtään mitään. Kangasmaskeille ei ole olemassa standardeja, eikä siten tunnistettuja vaatimuksia, eikä niitä yleensä testata näiden vaatimusten mukaisesti. On vaikea sanoa kangasmaskia hankkiessa, minkä laatuinen se on.
Järvisen mukaan kangasmaskin antamaan suojaan vaikuttaa esimerkiksi maskin materiaali.
– Kangasmaski suojaa ympäristöä todennäköisesti kohtalaisen hyvin. Kirurginen maski antaa käyttäjälleen ehkä hieman varmempaa suojaa, kuin mitä kangasmaski käyttäjälleen.
Maskit käyttöön myös lähipiirin tapaamisiin?
Järvisen mukaan valtaosa tartunnoista on peräisin tutuista ympäristöistä, joissa kasvomaskeja ei pidetä. Maskia tulisi käyttää tilanteissa, joissa turvaetäisyyttä ei pystytä säilyttämään.
– Esimerkiksi työpaikan taukohuone tai ystäviä tavatessa. Näissäkin tilanteissa pitäisi ehkä miettiä maskin käyttöä.
Järvinen muistuttaa, että koronavirustilanteen kehittymiseen jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.
– Niissä maissa, joissa maskipakko on ollut, tartuntoja on ollut enemmän. Tilanne on enemmän kiinni siitä, kuinka me kaikki käyttäydymme.