Kahta maskia ei saa laittaa päällekkäin, sanoo THL:n Mika Salminen.
Työterveyslaitos pohtii kangasmaskien kohtaloa ja erilaisten maskien hyödyllisyyttä. Se antaa lähiaikoina uudet maskisuositukset.
Kangasmaskit eivät ole riittävän tehokkaita suojaamaan koronavirukselta ja esimerkiksi Saksassa suositellaan niiden sijaan käytettäväksi kirurgisia maskeja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa ja tiedustelimme hänen kantaansa maskeista.
– Kangasmaskien kanssa saattaa syntyä helpommin ongelmia hygieenisyyden suhteen. THL onkin alusta asti suositellut ensisijaisesti kirurgisten kertakäyttöisten maskien käyttöä ja mielellään sellaisten, joissa on CE-merkintä, Salminen vastaa.
Kertakäyttöisten maskien etuna on, että niitä käytetään vain lyhyt aika ja heitetään pois. Kangasmaskien peseminen ja hygieenisenä pitäminen voi olla pidemmän päälle haasteellista.
Kaksi maskia päällekkäin lisää tartuntariskiä
Salminen tyrmää täysin ehdotuksen kahden maskin pitämisestä päällekkäin eli kertakäyttöisen maskin päälle asetettaisiin kangasmaski. Hän sanoo, että kukaan asiantuntija ei suosittele sitä. Maskeja tulisi käyttää ohjeiden mukaan.
– Tarkoitus on, että hengitettävä ilma kulkee maskin kautta sisään ja ulos. Kahden maskin pitäminen päällekkäin synnyttää niin kovan ilmanvastuksen, että ilma kulkee maskin sivuista ja lisää riskiä saada tartunta, Salminen painottaa.
Tehokkaampiin FFP2 -maskeihin liittyy myös omat haasteensa. Ammatikäytössä ne sovitetaan tarkasti jokaiselle käyttäjälle ja niiden tiiviys testataan. On myös tärkeää huomoida, että uloshengitysventtiilillä varustettu FFP2-luokan maski ei suojaa muita tartunnoilta.
– Monet kokevat ne epämukaviksi. Toki niitä voi käyttää, jos haluaa. Painottaisin kuitenkin, että päivittäisessä kanssakäymisessä ja oikein käytettynä kirurgimaski antaa varsin hyvän suojan. Pääasia, että käyttää maskia aina sisätiloissa ja ihmisten ilmoilla, Salminen kiteyttää.
3:16