Inflaatio kiihtyy uuteen ennätykseen, kertoo Eurostat – "Ylöspäin mennään, ehkä jopa kaksinumeroisiin lukuihin"

Ruokaa ostoskärryissä Britanniassa.
Euroopan keskuspankki EKP päätyi viime viikolla nostamaan ohjauskorkojaan 0,5 prosenttiyksikköä, vaikka ennakkoon oli viestitty 0,25 prosenttiyksikön korotuksesta. EKP:n odotetaan nostavan korkoja uudelleen syyskuussa.AOP
Julkaistu 29.07.2022 12:21(Päivitetty 29.07.2022 15:13)

MTV UUTISET – STT

Euroalueen inflaatio kiihtyy heinäkuussa uuteen ennätykseen 8,9 prosenttiin, kertoo EU:n tilastovirasto Eurostat ennakkotiedoissaan.

Hintojen nousu on siten kiihtymässä entisestään kesäkuusta, jolloin lukema oli 8,6 prosenttia. Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu uskoo, että huippulukuja ei olla vielä nähty.

– Kyllä se siltä näyttää, että ylöspäin mennään. Ehkä jopa niihin kaksinumeroisiin lukuihin. Energianhinta on se, josta yläsuuntaista painetta tulee edelleen eniten, ruuanhinta samoin suuri kysymysmerkki, kuinka paljon nousua tulee.

Suurin hintojen nousua selittävä tekijä on energia. Energian odotetaan kallistuvan heinäkuussa 39,7 prosenttia vuoden takaisesta. Ruoka, alkoholijuomat ja tupakka kallistuvat 9,8 prosenttia.

– Energianhinta on mukana melkein jokaisessa hinnassa tavalla tai toisella, puhutaan sitten  ravintoloista tai kuljetuskustannuksista, Koivu sanoo. 

inflaatio

Pohjainflaatio on ennakkotietojen mukaan tasan neljä prosenttia, nousten hiukan kesäkuun 3,7 prosentista. Heinäkuun lukema on ennätyskorkea myös pohjainflaation osalta.

Pohjainflaatiosta on poistettu energian, ruoan, alkoholin ja tupakan hintojen vaikutus.

Korkein inflaatio tilastoidaan Virossa, jossa hintojen nousu yltää 22,7 prosenttiin.

Myös Latviassa ja Liettuassa hinnat nousevat yli 20 prosentin vauhtia. Suomen tahti on Eurostatin indeksin mukaan laskettuna 7,9 prosenttia.

–  Suomessa energiahintojen kehitys on ollut maltillisempaa kuin euroalueella. Tämä selittää sitä, että Suomessa inflaatio on jäänyt euroalueen alapuolelle. Jos katsotaan inflaatiota muutoin, niin se on varsin samaa luokkaa kuin euroalueella, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo. 

Euroalueen inflaatio on tänä vuonna ottanut rajusti vauhtia sen jälkeen kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan sysäsi energian hinnat kovaan nousuun.

Seitsemän prosentin raja rikottiin maaliskuussa, ja toukokuussa vauhti kiihtyi yli kahdeksaan prosenttiin.

EKP:ltä odotetaan uutta koronnostoa syyskuussa

Euroopan keskuspankki EKP päätyi viime viikolla nostamaan ohjauskorkojaan 0,5 prosenttiyksikköä, vaikka ennakkoon oli viestitty 0,25 prosenttiyksikön korotuksesta.

Pääsyynä EKP:n ensimmäiseen koronnostoon 11 vuoteen oli sitkeästi koholla pysynyt inflaatio.

EKP:n odotetaan nostavan korkoja uudelleen syyskuussa.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed teki keskiviikkona jo toisen perättäisen 0,75 prosenttiyksikön nostonsa ja nostaa korkoja todennäköisesti seuraavan kerran syyskuussa. Fed on tänä vuonna ehtinyt nostaa korkojaan jo neljästi.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich totesi, että euroalueen inflaatioluvut ylittivät odotukset jälleen kerran.

− Tällaiset luvut pitävät EKP:n vielä koronnostouralla heikommallakin talouskasvulla, von Gerich sanoi Twitterissä.

Markkinoilla hinnoitellaan von Gerichin mukaan sitä, että EKP nostaa ohjauskorot noin prosentin tasolle. Syyskuussa odotetaan siten toista puolen prosenttiyksikön nostoa.

0:56imgJohtuuko kova inflaatio vain Ukrainan sodasta? Näin vastaa OP:n Timo Ritakallio

Tuoreimmat aiheesta

Inflaatio