Inflaatio vaikuttaa myös kesälomailuun – näistä asioista suomalaiset säästävät eniten

Etenkin asumiskustannukset, polttoaineen hinta ja ruoka ovat kallistuneet. Hintojen nousu vaikuttaa myös suomalaisten lomasuunnitelmiin.

Moni suomalainen viettää parhaillaan kesälomaa. Vaikka inflaatio on jättänyt lovensa monen suomalaisen lompakkoon, kesälomalla moni ei halua miettiä rahaa. 

– Meillä lomabudjetti on säästetty etukäteen ja aika hövelisti ollaan sitä käytetty. Emme laske senttejä, kertoo Lappeenrannasta kotoisin oleva Tiia Koponen.

Koposen perhe panostaa kesäisin erityisesti ruokailuun ja kotimaanmatkailuun. Perhe on tulossa Naantalin Muumimaailmasta ja suuntaa seuraavaksi Linnanmäen huvipuistoon Helsingissä.

Kotimaanmatkailuun panostetaan

Myös turkulainen Tomi Virtanen haluaa panostaa kotimaanmatkailuun. 

– Ollan käyty Kuopiossa joka paikassa, ja nyt on taas Helsinki vuorossa.

Helsingistä kotoisin olevan Leo Merikallion mukaan omaa rahankäyttöä tulee tarkasteltua kesällä jonkin verran enemmän.  Merikallio iloitsee siitä, että Helsingissä on paljon ilmaistapahtumia. Hintojen nousu tässä taloudellisessa tilanteessa on Merikallion mielestä ymmärrettävää. Omat kulutustottumukset ovat kuitenkin muuttuneet jonkin verran kesälomalla.

– Kyllä sitä varmaan menee kesällä vähän enemmän rahaa, kun liikutaan perheen kanssa paljon. Mutta ei merkittävästi.

Eniten säästetään matkailusta ja ravintolakäynneistä

Kuluttajaliiton julkaiseman kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista on inflaation aikana säästänyt vapaa-ajan menoista, matkailusta ja ravintolakäynneistä. Pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell uskoo kulutuskäyttäytymisessä tapahtuneen muutoksen näkyvän myös suomalaisten lomasuunnittelussa. Tuoreen heinäkuussa julkaistun kyselyn mukaan jopa yli neljännes kuluttajista kokee, ettei omassa taloudessa ole enää lainkaan liikkumavaraa.

– Suomalaisten kuluttajien taloudelliset puskurit ovat entistä ahtaammalla. Puoli vuotta sitten joka viides suomalainen sanoi, että hänen taloudelliset puskurinsa eivät kestä enää yhtään kulujen nousua. Tällä hetkellä näin sanoo jo joka neljäs, Beurling-Pomoell toteaa.

Beurling-Pomoellin mukaan suomalaisilla on tapana säästää kesälomaa varten. Joillekin säästämisen sijaan kesämenot voivat kuitenkin myös tarkoittaa velkaantumista.

– Kyllä me kannustetaan pohtimaan sitä kuluttamista myös kesällä, ettei tule elettyä yli varojensa.

 

Lue myös:

    Uusimmat