Influenssa johtaa joka vuosi 500 henkilön kuolemaan – epidemia alkanut nyt normaalia myöhemmin, kannattaako rokote vielä ottaa?

Vaikka lumettoman talven luulisi yllyttää kaiken maailman flunssat ja rajummat taudit huippulukemiin, luulo ei ole tiedon ja faktojen väärti. Influenssakauden alku on selvästi myöhässä ja tauteja on todettu huomattavasti viime vuotta vähemmän. Epidemia on kuitenkin pääsemässä vasta vauhtiin.

– Laboratoriovarmennetut tapaukset ovat melkein puolittuneet viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Viime aikoina luvut ovat olleet nousussa, viittaa siihen, että epidemia alkaa, kertoi THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen MTV:n Uutisaamussa.

Influenssan takia tehdyt terveyskeskuskäynnit ovat Ikosen mukaan juuri ylittäneet epidemiakynnyksen rajan. Tautia ei kuitenkaan esinny tasaisesti kaikkialla Suomessa. Vakavin tilanne on Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa. Tautimäärät ovat kasvussa myös Helsingissä, Uudellamaalla, Satakunnassa, Itä- ja Etelä-Savon alueella ja Keski-Suomessa.

Onko rokotteesta enää apua?

THL:n Ikosen mukaan joka viides Suomen väestöstä on rokotettu influenssaa vastaan. Rokotekausi alkoi jo ennen vuodenvaihdetta. Jos vielä haluaa rokotteen, onko siitä enää apua?

– Kyllä ehdottomasti kannattaa, niin kauan kuin näitä viruksia kiertää. Usein kevään lopullakin rokottaminen vielä kannattaa, Ikonen kannustaa.

Kiinasta leviämään lähtenyt koronavirus on aiheuttanut huolta myös Suomessa, vaikka ainoa täällä virukseen sairastunut on jo parantunut. Koronavirus on tappanut yli tuhat ihmistä, joista valtaosan Kiinassa. Uutisoinnin keskittyessä koronaan moni unohtaa, kuinka tappava tavallinen influenssakin voi olla.

– Kausi-influenssaan kuolee joka vuosi 500 henkilöä Suomessa. Kuolinsyytä harvoin todetaan influenssaksi, useimmin syynä jälkitauti tai se, että perustauti pahenee influenssan takia, Ikonen muistuttaa.

Ikosen mukaan etenkin sydäninfarktit ja aivoverenkierron häiriöt ovat lisääntyneet, jos potilas on sairastanut influenssaa. Jälkitaudeista yksi yleisimmistä on keuhkokuume, pienemmillä lapsilla etenkin korvatulehdus.

Miten influenssa tarttuu ja voiko flunssan ja influenssan erottaa toisistaan? Mitkä ovat influenssan oireet ja onko siihen lääkettä? THL:n Niina Ikonen vastaa näihinkin kysymyksiin oheisella uutisvideolla.

Lue myös:

    Uusimmat