Suomessa jyllää poikkeuksellinen influenssa-aalto ja pahin on vielä edessä – kolme koronasta erottavaa merkkiä

Influenssakauden huippu ajoittuu tänä vuonna poikkeuksellisen myöhäiseen ajankohtaan. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut tartuntatautilääkäri Leif Lakoma arvioi, että pahin voi olla vielä edessä. Halukkaat ehtivät vielä ottaa influenssarokotteen, mutta tehosteannoksia ei jaeta.

Tavallisesti influenssa kaataa suomalaisia sänkyyn eniten tammi-helmikuussa, mutta tänä vuonna epidemia on siirtynyt keväämmälle. Epidemia on alkanut nostaa päätään vasta huhtikuun alussa.

– Onhan se poikkeuksellista, tartuntatautilääkäri Leif Lakoma Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) sanoo.

Koronarajoitusten vuoksi influenssaepidemia on käytännössä jäänyt kokonaan välistä viimeisen kahden vuoden aikana. Kun rajoituksia on purettu, ihmiset ovat tavanneet toisiaan vapaammin, jolloin pöpötkin leviävät. Eristäytymisen vuoksi altistuminen taudinaiheuttajille on ollut vähäistä, ja harjoituksen puutteesta vastustuskyky on voinut heiketä. Samaisesta syystä jylläsi voimakas vatsatautiaalto.

Lakoma uskoo, että influenssatapausten määrä jatkaa kasvuaan vielä toukokuussa. Tilanne helpottaa kesän koittaessa, kun päiväkodit sekä koulut sulkevat ovensa, ihmiset ovat lomilla ja lämpimästä säästä nautitaan ulkosalla sisätilojen sijaan.

Syksyllä edessä saattaa olla totuttua voimakkaampi ja hieman tavallista aikaisemmin alkava influenssaepidemia, Lakoma arvioi.

Yllä olevalla videolla kerrotaan kolme merkkiä, joista erotat influenssan koronasta.

Influenssarokotteen ehtii vielä ottaa

Influenssarokotteita suomalaiset ovat ottaneet melko innokkaasti. Riskiryhmäläisistä eli 65-vuotiaista kaksi kolmasosaa ja alle 7-vuotiaista noin kolmasosa on saanut lääkkeen. Työikäisistä rokotteen on käynyt ottamassa noin neljäsosa, Lakoma kertoo.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Koronarokotteen tavoin myös influenssarokotteen teho heikkenee ajan myötä.

– Erityisesti vanhemmalla väellä suoja voi huhti-toukokuussa olla vähän huonompi, Lakoma sanoo.

Vankkaa näyttöä suojan tehon laskemisesta saadaan kuitenkin vasta, kun tautitapauksia tulee enemmän. Tehosteannoksia ei Suomessa ole väestölle annettu.

Jos ensimmäistäkään influenssarokotetta ei ole ottanut, vielä ei ole liian myöhäistä. Rokotteen antama suoja muodostuu 1–2 viikossa, joten se voi antaa turvaa edessä mahdollisesti siintävältä tautihuipulta.

Suurin osa terveistä aikuisista paranee influenssasta itsestään levolla ja oireenmukaisella hoidolla. Terveydenhuoltoon tulee olla yhteydessä, mikäli yleisvointi heikkenee merkittävästi ja ihmisessä herää huoli voinnistaan.

Mitkä influenssavirukset ja koronamuunnokset nyt ihmisiä sairastuttavat? Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

Korona hiipuu, mutta influenssa nostaa päätään 5:53
KATSO VIDEO: Korona hiipuu, mutta influenssa nostaa päätään.

Lue myös:

    Uusimmat