Varsinainen influenssaepidemia ei vielä ole puhjennut Suomessa, mutta yleensä tapaukset lisääntyvät marras-joulukuussa. Eilen suurin osa kunnista aloitti maksuttomat influenssarokotukset riskiryhmille. Tänä vuonna maksuttoman rokotuksen saavat uutena kaikki 3–6-vuotiaat lapset.
Influenssakauden alkaminen ja kesto vaihtelevat joka vuosi.
Video: Influenssarokotukset ovat alkaneet.
– Pitkän ajan seurannan mukaan epidemia käynnistyy yleensä marras-joulukuussa. Huippuviikot, eli kun influenssatartuntoja todetaan eniten, sijoittuvat helmi-maaliskuulle. Epidemiakausi jatkuu useimmiten keväälle huhtikuun loppuun asti, kertoo erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Epidemian etenemisessä on kuitenkin monesti nähty poikkeuksiakin.
– Kaksi kautta sitten epidemian huippuviikot ajoittuivat vuodenvaihteeseen, mutta se oli enemmänkin poikkeus. Toisaalta juuri nämä poikkeavat epidemiakaudet kertovat influenssan yllätyksellisyydestä. Influenssaepidemian etenemistä tai kauden aikana kiertäviä viruksia ei pysty ennustamaan.
Yksittäisiä influenssatapauksia on jo ollut eri puolilla Suomessa, mutta epidemiasta ei Ikosen mukaan vielä voida puhua.
– Syksyllä voidaan todeta esimerkiksi hoitolaitoksissa epidemiaryppäitä, mutta tältä kaudelta niitä ei vielä ole tullut tietoon. Yksittäiset laboratoriovarmennetut tautitapaukset ovat hieman lisääntyneet, mutta mistään epidemian käynnistymisestä ei voida puhua.
Rokotus kannattaa ottaa ajoissa
THL suosittelee ottamaan influenssarokotteen virusta vastaan. Ikosen mukaan hyvä ajankohta rokottamiselle on marraskuussa.
Maksuttoman rokotteen saavat kaikki:
– 65 vuotta täyttäneet
– 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
– raskaana olevat naiset
– sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
– vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri
– varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
– sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.
Lisäksi rokotetta tarjotaan henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vastaanottokeskuksissa ja vankeinhoitolaitoksissa.
Lähde: THL
– Rokotus on hyvä ottaa ennen epidemian käynnistymistä. Rokotteen suojan syntymiseen menee noin kaksi viikkoa. Rokotuksen voi ottaa myös epidemiakauden aikana, sillä kausi on pitkä ja virusten valtasuhteet saattavat muuttua epidemiakauden aikana, Ikonen sanoo.
Ylilääkäri Hanna Nohynekin (THL) mukaan tänä vuonna maksuttoman rokotuksen saavat uutena kaikki 3–6-vuotiaat lapset. Riskiryhmien maksuttomat rokotukset alkoivat monissa kunnissa tämän kuun alussa.
– Maksuttoman riskiryhmien rokottamista on täsmennetty myös esimerkiksi laitoshoidossa olevien ja heidän lähipiirinsä osalta, Nohynek kertoo.
Rokotteen suojateho on pysynyt
Tänä vuonna 2-6-vuotiaat lapset voivat saada influenssarokotteensa pistettävän rokotteen sijaan nenäsumutteena.
– Sumute on tavallista rokotetta helpompi antaa ja lapselle miellyttävämpi, Nohynek sanoo.
Influenssaepidemioita aiheuttaa vuosittain neljä eri virustyyppiä, kaksi eri influenssa A ja kaksi eri influenssa B -virusta . Kaikkia näitä virustyyppejä todettiin eteläisen pallonpuoliskon epidemiakauden aikana.
– Todennäköisesti kaikkia näitä virustyyppejä tullaan toteamaan Suomessa ja muualla Euroopassa epidemiakauden aikana, mutta missä määrin ja missä suhteessa kutakin, sitä on vaikea tässä vaiheessa sanoa. . Valtasuhteissa voi tapahtua muutoksia myös epidemiakauden aikana, Ikonen selvittää.
Rokotteessa on edustettuna kaikki neljä eri virustyyppiä.
– Viruksissa voi kauden aikanakin tapahtua muutoksia, koska influenssaviruksille on tyypillistä nopea muuntuminen. Meidän tietoon ei ole tullut, että eteläisen pallonpuoliskon epidemiakauden aikana viruksissa olisi tapahtunut merkittäviä muutoksia. Näin ollen rokotteen suojatehon voidaan olettaa olevan hyvä.
Kukin influenssakausi on aina omanlaisensa. THL:n mukaan ilman rokotusta keskimäärin yksi lapsi viidestä ja yksi aikuinen kymmenestä sairastuu influenssaan. Riippuen kauden aikana kiertävistä viruksista, infektoituneista rokottamattomista ihmisistä keskimäärin puolet sairastuu.
Joka vuosi influenssaan myös kuolee ihmisiä, mutta kuolemaan vaikuttavat influenssaviruksen lisäksi usein myös muut yksittäiset tekijät.
Juttua korjattu kello 19.58 ja kello 21.00.