HUSin apulaisylilääkäri varoittaa: "Influenssaepidemia alkaa koronarajoitusten poistumisen myötä, voi olla aiempaa voimakkaampi"

Influenssakausi ei ole vielä alkanut Suomessa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen varoittaa, että koronarajoitusten purku voi aikaistaa ja pahentaa influenssaepidemiaa. Sama pelko koskee myös toista kausiluonteista, RS-virusta, joka leviää erityisesti alle neljävuotiaiden keskuudessa. 

Perinteisesti influenssavirus leviää väestössä suunnilleen joulukuun puolivälistä huhti-toukokuun paikkeille. Influenssakauden alkua tai vakavuutta ei toistaiseksi tiedetä.

– Tämän kauden influenssaepidemian alkamisajankohta ja voimakkuus on vielä arvoitus, koska meillä ei ole maailmanlaajuisesti ollut puoleentoista vuoteen influenssaepidemiaa. Ajatus ja arvio on siitä, että nyt kun influenssaepidemia tulee alkamaan koronarajoitusten poistumisen myötä, niin se voi olla aiempaa voimakkaampi, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo.

Osalle pienistä lapsista vaikean taudin aiheuttava RS-virus leviää tällä hetkellä esimerkiksi muissa Pohjoismaissa ja joissakin Euroopan maissa. Pienillä lapsilla infektio voi johtaa keuhkokuumeeseen ja ilmatiehyiden tulehdukseen.

Ruotsalaisen mukaan yhteiskunnan nopea avautuminen vaikuttaa todennäköisesti myös RSV-epidemiaan ja sen ärhäkkyyteen.

– RS-viruksen suhteen on sama tilanne kuin influenssalla, että meillä ei ole ollut puoleentoista vuoteen epidemiaa. Mutta nyt tautitapauksia on alkanut tulla ja voittopuolisesti ne ovat alle neljävuotiailla lapsilla. HUS-alueella yhdellä yli 65-vuotiaalla on todettu RS-virustapaus.

”Erittäin vakava kombinaatiotauti”

Syksyn aikana voi joutua huonolla tuurilla sairastamaan monta eri virusperäistä hengitystiesairautta. Ruotsalaisen mukaan jokainen virus aiheuttaa omanlaisensa sairauden. Olennaista on suojautua ja ottaa rokotteet.

– Jos nyt ei suojaa itseään rokotuksella influenssaa vastaan eikä koronavirusta vastaan, niin kyllä näiden kahden taudin sairastaminen yhtäaikaisesti on todella vakavaa ja silloin voi saada erittäin vakavan kombinaatiotaudin.

– Kaikkia hengitysteitse leviäviä viruksia vastaan meillä on mahdollisuus suojautua. Ne ovat siis rokotukset ja varotoimet, joita jokaisella on käytössään: Kasvomaskin käyttö tällä hetkellä julkisissa tiloissa ja joukkoliikennevälineissä ja tietysti hyvä käsihygienia, Ruotsalainen muistuttaa.

Terveydenhuollon ammattilaisten influenssarokotukset ovat jo alkaneet. Muun väestön osalta rokottaminen alkaa kunnissa käytännössä marraskuun alusta joukkorokotuspisteillä. Osassa vastaanotoilla jo tämän kuun lopulla.

– Meillä on aktiivisen rokottamisen aikaa pari kuukautta, mutta influenssarokotetta tarjotaan koko epidemian ajan. 

Läheiset osaksi kansallista rokotusohjelmaa

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tekemät muutokset rokotusasetukseen astuivat voimaan maanantaina 18.10.2021.  Muutosasetuksessa otetaan nyt mukaan riskiryhmien läheiset, eli he saavat influenssarokotuksen kansallisessa rokotusohjelmassa

– Muutoksen myötä influenssarokotus annetaan jatkossa myös henkilölle, joka on toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen henkilöön tai vakavalle influenssalle alttiiseen henkilöön, jota ei voida suojata rokotteella, STM:n sivuilla kerrotaan.

Käytännössä tätä linjaa on noudatettu Ruotsalaisen mukaan jo muutaman vuoden ajan.

– Lähipiirin rokottaminen on äärimmäisen tärkeä osa influenssan torjuntaa, koska nämä riskiryhmiin kuuluvat eivät saa vastaavaa suojaa siitä rokotteesta, minkä työikäinen perusterve saa. Nämä työikäiset perusterveet ottamalla rokotteen, suojaavat omia isovanhempiaan, raskaana olevia, sairaita, joita on lähipiirissä, Ruotsalainen huomauttaa

Kansallisessa rokotusohjelmassa ilmaisen influenssarokotuksen kunnissa saavat esimerkiksi perusterveet yli 65-vuotiaat.

– Lisäksi sen saavat sairautensa tai lääkehoidon takia riskiryhmiin kuuluvat, raskaana olevat, ja lisäksi kuudesta kuukaudesta seitsemäänvuotiaat lapset. Nämä ovat ne perusryhmät, jotka jonkin syyn takia kuuluvat riskiryhmiin, Ruotsalainen listaa.

Kaksi miljoonaa annosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan influenssarokotuksia on tilattu noin kaksi miljoonaa annosta. Suurempaan menekkiin on tänä vuonna varauduttu.

– Tämä on noin 300 000 annosta enemmän, kuin viime kaudella. Näiden kahden miljoonan annoksen lisäksi toki Suomeen tulee myös apteekeista ja yksityisiltä saatavia rokotteita. Sitä kautta saa sitten maksullisia rokotteita, Kontio kertoo.

Influenssarokotusten ottamisen trendi on viime vuosina ollut Kontion mukaan nousujohteinen. Noin puolet kansalliseen ohjelmaan kuuluneista on hakenut itselleen annoksen vuotuisesti. Petrattavaa Kontion mielestä löytyy.

– Pienistä lapsista, jotka ovat myös oikeutettuja influenssarokotteeseen, niin alle kolmevuotiaista reilu 40 prosenttia on rokotettu influenssaa vastaan viime kaudella, ja kolme-kuusivuotiaista 35 prosenttia, Kontio toteaa.

Influenssa- ja koronarokotteen voi ottaa THL:n asiantuntijan mukaan samalla kertaa.

– Voi ottaa niin halutessaan samanaikaisesti. Sille ei ole mitään terveydellistä syytä, ettei näin voisi tehdä

Lue myös:

    Uusimmat