Oulun yliopistollisen sairaalan (Oys) infektiontorjuntayksikön infektiolääkäri Teija Puhto kertoo 25 potilaan olleen tehohoidossa tämän influenssakauden aikana.
– Se ei tarkoita, että heillä olisi ollut vain influenssa, vaan heillä on varmasti ollut myös joku muu tauti, kuten keuhkokuume tai sydäninfarkti, Puhto kertoo.
Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) oli maanantaihin mennessä ollut tehohoidossa yhdeksän influenssapotilasta.
– Eli aika monta, jos verrataan aiempiin vuosiin. Useina vuosina tehohoitoon on joutunut kuudesta kahdeksaan ihmistä, ja nyt ollaan vasta epidemian huipussa, eikä edes välttämättä siinä, kertoo Taysin infektioyksikön osastoylilääkäri Jaana Syrjänen.
Syrjäsen mukaan tehohoidossa on ollut niin lapsia kuin aikuisia.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on ollut tämän influenssakauden aikana teho- ja valvontahoidossa 58 influenssapotilasta, joista liki kaksi kolmasosaa on ollut rokottamattomia.
– Rokote kannattaa ottaa, koska sen tiedetään estävän vakavia komplikaatioita, kuten keuhkokuumetta sekä sydän- ja aivoinfarkteja, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen Husin infektiosairauksien klinikalta.
Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) infektioyksikön ylilääkäri Irma Koivula kertoo sairastuneiden joukossa olleen useita rokotteen saaneita.
– Meillä oli kymmenen potilasta sydänosastoilla ja kaikki oli rokotettu. Se oli aika järkyttävä löydös. Näistä potilaista lähetettiinkin virusnäytteet THL:ään.
B-virusta havaittu A-virusta useammin
Oysissa influenssatapaukset ovat pysyneet viime viikkoina samoissa lukemissa, mutta muualla tapaukset ovat lisääntyneet monin paikoin. Influenssa B -virustartuntoja on havaittu edelleen A-tartuntoja enemmän.
– Viime viikko oli selkeästi tämän epidemiakauden vilkkain viikko. Jos sitä (viikko 8) vertaa viikkoon kuusi, voidaan todeta positiivisten löydösten tuplaantuneen niin influenssa A:n kuin B:n osalta, sanoo Koivula Kysistä.
Myös Pirkanmaalla influenssatapaukset olivat nousussa viime viikolla.
– Epidemia on meillä parhaillaan käynnissä, emmekä näe vielä käännettä laskuun.
Husissa epidemiapiikki oli helmikuun puolivälissä.
– Meillä oli paljon influenssapäivystyskäyntejä epidemian alettua Hus-alueella joulukuun lopussa. Teho- ja valvontahoitoon tuli tammikuun ensimmäisellä viikolla 10 potilasta, mikä oli niiden osalta vilkkain viikko. Sen jälkeen tuli suvantovaihe ja nyt helmikuun puoliväliin tuli tämä piikki, Ruotsalainen kertoo.