Inka-pojan muumion dna paljasti sammuneen ihmissuvun

Andit, ilmastonmuutos, jäätiköt
Andeilta löytyneen muumiopojan perimä paljasti sammuneen ihmissuvun.EPA
Julkaistu 13.11.2015 22:28
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Poika oli luultavasti terve ja kaunis, ikää hänellä oli noin seitsemän vuotta. Inkojen 500 vuotta sitten uhraaman pojan selvitetty perimä kertoo konkistadorien valloituksista ja sammuneesta ihmissuvusta. 

Muumio löydettiin haudattuna Aconcagua-vuoren kyljestä Argentiinan Andeilta jo 30 vuotta sitten, mutta mysteeripojan perimä on kyetty tutkimaan vasta nyt. 

Oma haasteensa tutkimuksille oli muumion pahoin tuhoutunut dna. Sitä onnistuttiin kuitenkin saamaan riittävästi talteen, ja ainesta verrattiin 28 000 kokonaan analysoituun perimään eri puolilta maailmaa.

Kävi ilmi, että pojan perimä kuului aiemmin tuntemattomaan ihmissukuun, ja jonka juuret ulottuvat 14 300 vuotta taaksepäin.

Suku sammui eurooppalaisten tauteihin? 

Pojan suku siis sammui puoli vuosituhatta sitten. Siitä ei löydy jälkiä mantereen nykyisistä asukkaista. Miksi suku sammui?

– Tämä on vain oletus, mutta uskomme, että hänen sukulinjansa sammui. Kun eurooppalaiset konkistadorit saapuivat, inkojen tuhoksi koituivat valloittajien tuomat sairaudet, sanoo tutkija ja professori Antonio Salas espanjalaisesta Santiago de Compostelan yliopistosta La Vanguardia -lehdelle.  

– On lukuja, joista voi päätellä, että heistä 90 prosenttia menehtyi isorokkoon, tuhkarokkoon tai influenssaan. Tämä aiheutti biologisen järistyksen, jonka seurauksena joidenkin alkuperäiskansojen dna:t ovat jotakuinkin kadonneet.

Tutkijat jatkavat muumion perimään perehtymistä muun muassa erilaisten sairauksien ja ympäristötekijöiden vaikutusten selvittämiseksi alkuperäiskansojen perimässä.

Professori Salasin mukaan tutkimustulokset tekniikkoineen saattavat auttaa myös rikostutkimuksissa.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat