Toukokuussa arkeologit löysivät vuonna 79 kuolleen miehen luurangon lähellä Vesuviuksen tulivuorta, Pompejin raunioilta. Tutkijoiden ensimmäinen analyysi oli seuraava: mies oli lähtenyt pakoon tulivuoren purkausta, mutta matka sai ikävän käänteen - suuri kivi singahti hänen päähänsä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa.
Tutkijat kuvailivat löydön jälkeen, kuinka kivi oli lentänyt purkauksen voimasta ja osunut mieheen, tuhoten hänen ylävartalonsa ja pään. Kuten alapuolella olevasta kuvasta näkyy, kivi on peittänyt hänen ylävartalonsa.
Viime viikolla tutkijat saivat nostettua kiven pois luurangon päältä. He huomasivat, että pää on ehjä.
– Hänen kuolemansa ei näin ollen johtunut oletettavasti kivestä, kuten aluksi oletettiin, vaan todennäköisesti tukehtumisesta, Pompejin arkeologinen puisto ilmoitti tiedotteessaan.
Johtaja: Harvinainen löytö, joka antaa paremman kuvan historiasta
Suurin osa Italiassa sijaistevan Pompejin asukkaista ei kuollut Vesuviuksen laavaan sen purkautuessa vuonna 79, vaan kuuman kaasupilven ja tuliperäisen virtauksen takia, jotka nielaisivat kaupungin ja peittivät sen tuhkaan.
Arkeologisen kohteen johtaja Massimo Osanna kuvailee luurankoa "harvinaiseksi löydöksi", joka "antaa paremman kuvan historiasta ja tuon ajan sivilisaatiosta."
Tunnettu suomalainen Pompeji-tutkija, Paavo Castren, on kuvaillut Pompeijia Tieteessa tapahtuu -lehdessä ihmisen parhaiten tuntemaksi antiikin kaupungiksi. Sitä on tutkittu jo 1700-luvulta lähtien, mutta siellä riittää edelleen ja löydettävää.
Pompejin tutkimus on auttanut hahmottamaan paremmin antiikin historiaa ja ihmisten arkea.