Intiassa on kehitetty maailman ensimmäistä miesten ehkäisypistosta. Pistos on intialaismedian mukaan läpäissyt kliiniset kokeet ja lähetetty valvovalle lääkeviranomaiselle hyväksyttäväksi.
Ehkäisyvalmisteessa on kyse miehen siemenjohtimiin ruiskutettavasta polymeeristä, joka muodostaisi pitkäkestoisen mekaanisen suojan siemenjohtimiin. Intialaistutkijoiden mukaan tämä estäisi siittiösolujen etenemisen arviolta 13 vuoden ajaksi, minkä jälkeen valmisteen ehkäisyteho laskisi ja siemenjohtimet toimisivat jälleen normaalisti.
Valmistetta mainostetaankin vaihtoehtona miesten sterilisaatiolle.
Hindustan Timesin mukaan pistosta on testattu jo menestyksekkäästi ja tällä hetkellä valmiste odottaa vain Intian valvovan lääkeviranomaisen hyväksyntää.
Hyväksyttäessä pistos tulisi olemaan maailman ensimmäinen miehille suunnattu ehkäisyvalmiste, minkä takia intialaiset aikovatkin tarkastaa tuotteen erityisellä tarkkuudella. Markkinoille valmiste voisi tulla aikaisintaan puolen vuoden kuluttua.
Tietokannat eivät tue väitettä ehkäisyn peruuttamisesta
Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo, ettei sillä ole tarkkaa tietoa Intiassa kehitetystä valmisteesta.
Euroopan lääkevirastossa tai Fimeassa ei myöskään ole arvioitavana hakemuksia, joissa tällaiselle valmisteelle haettaisiin myyntilupaa lääkevalmisteena.
– Jos tällaiselle valmisteelle joskus haettaisiin lupaa Euroopassa, tässä vaiheessa ei ole vielä mahdollista sanoa, arvioitaisiinko se täällä silloin lääkkeenä vai lääkinnällisenä laitteena, kertoo ylilääkäri Vesa Mustalammi Fimeasta.
Intialaismediassa kerrotaan, että valmiste olisi maassa nimenomaan lääkeviranomaisen arvioitavana. Valmisteen mekaaninen vaikutustapa kuitenkin viittaisi Mustalammin mukaan enemmän siihen, että sitä voitaisiin pitää Euroopassa lääkkeen sijaan lääkinnällisenä laitteena.
– Mekaaninen estevaikutustapa tekisi ruiskeesta pikemminkin terveydenhuollon laitteen. Esimerkiksi naisen munanjohtimien tukkimiseen perustuvat sterilisaatiomenetelmät on luokiteltu lääkinnällisiksi laitteiksi, Mustalammi kertoo.
Fimean mukaan valmisteen luokitteleminen lääkkeeksi tai lääkinnälliseksi tarvikkeeksi ei ole aina pulma pistokseen liittyen.
Lääketieteelliset tietokannat eivät Fimean tietojen mukaan tue väitettä, että valmisteen ehkäisevä vaikutus peruuntuisi yli 10 vuoden kuluttua ruiskeen antamisesta. Tätä ehkäisyn peruuttamista on tutkittu vasta koe-eläimillä.
Lue myös: Suosittu ehkäisymenetelmä yhdistettiin masennukseen – mutta vain tässä iässä
Miesten hormonitoiminnan muokkaaminen vaikeampaa
Mustalammi arvioi, että miesten ehkäisypistoksen mahdollinen tuleminen eurooppalaisille markkinoille tulee kestämään vielä pitkään, vaikka valmiste saisikin hyväksytyn leiman Intiassa. Ehkäisyruiskeen tulisi nimittäin ensin läpäistä useita eurooppalaisia arviointeja.
Ikuisuusongelmaan ei siis luultavasti saada vielä lähitulevaisuudessakaan ratkaisua – ainakaan Euroopassa.
– Miesten sukupuolihormonitoiminnan muokkaaminen raskauden ehkäisyä varten on osoittautunut huomattavasti hankalammaksi kuin naisten. Miesten kohdalla hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla on ollut kohtuuttomasti haittavaikutuksia, mutta naisten ehkäisyvalmisteissa haittavaikutukset on onnistuttu pienentämään siedettävälle tasolle, Mustalammi selventää.
Maailmanlaajuisesti miesten ehkäisyvalmistetutkimuksissa on kehitetty myös ehkäisygeelejä ja ehkäisypillereitä, mutta vielä ei ole löydetty tapaa, jolla siittiötuotanto saataisiin pysähtymään lähes täydellisesti esimerkiksi hormonien avulla.