Lupaava lääke voisi pidentää naisten hedelmällisyyttä jopa viidellä vuodella: "Kuin toteutunutta unelmaa"

Vauvakuume hiipuu entisestään – erot arvoissa voivat estää pariutumisen 11:02
Katso myös: Vauvakuume hiipuu, yhä useammalla ei ole puolisoa. Osa ajattelee, että elämä "pitää ehtiä elää" ennen kuin lapset syntyvät.

Uusi lupaava lääke voisi hidastaa munasarjojen ikääntymistä jopa 20 prosenttia ilman sivuvaikutuksia.

Naisen hedelmällistä ikää saatetaan tulevaisuudessa pidentää lääkehoidolla. Uusi lääke voisi tuoda lisää terveitä elinvuosia, kertoo The Guardian.

Tutkimuksissa on saatu alustavia tuloksia rapamysiinistä. Sirolimuusiksikin kutsuttua ainetta käytetään esimerkiksi hylkimisreaktion estossa elinsiirron jälkeen. Tutkimuksessa on selvitetty, voisiko aine hidastaa munasarjojen ikääntymistä ja viivyttää menopaussia, jolloin hedelmällinen aika pitenisi.

Tutkimus on tällä hetkellä vaatimaton kooltaan: osanottajia on vain 34. Tarkoituksena on saada mukaan yli tuhat naista.

"Tulokset ovat hyvin, hyvin innostavia"

Lisääntymistieteiden, genetiikan ja kehittymistieteen professorin Yousin Suhin mukaan alustavien tutkimustulosten pohjalta voi realistisesti toivoa, että munasarjojen ikääntymistä voisi vähentää 20 prosentilla ilman rapamysiinin tunnettuja, lukuisia sivuvaikutuksia. Naisen hedelmällisyys voisi pidentyä jopa viidellä vuodella.

Suhin mukaan satunnaistetussa, plasebo-kontrolloidussa tutkimuksessa osanottajat raportoivat terveytensä, muistinsa, energiatasojensa sekä ihon ja hiusten kunnon parantuneen.

Tutkimus on ensimmäinen munansarjan ikääntymistä ja sen hidastamista selvitellyt tutkimus. Lääkettä tarvittiin The Guardianin mukaan pieni annos, vain viisi milligrammaa viikossa.

– Tämän ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa toteutetun tutkimuksen tulokset ovat hyvin, hyvin innostavia. Se merkitsee, että henkilöillä, joilla on ikään liittyviä hedelmällisyysongelmia, on nyt toivoa, jota aiemmin ei ollut, Suh kuvasi.

Hankaluuksia rahoituksen kanssa

Suhin mukaan tulevaisuudessa rapamysiini voisi paitsi hidastaa munasarjojen ikääntymistä, myös parantaa naisen elämänlaatua.

– Tavallaan tulos on liian hyvä ollakseen totta. Rapamysiiniä on kuitenkin tutkittu paljon, joten tiedämme tuloksen olevan totta. Se on kuin toteutunutta unelmaa.

Apulaisprofessori Zev Williamsin mukaan rapamysiini on halpaa, yleistä ja jo laajalti käytettyä. Yllättävää kyllä tämä vaikeuttaa sen tutkimista: rahaa tarvittaisiin lähes miljoona euroa, mutta Williamsin mukaan yhtiöt ovat haluttomia panostamaan tuotteeseen, jonka patentti on jo rauennut.

Vielä ei esimerkiksi tiedetä, heikkeneekö munarakkuloiden laatu, jos munasarjojen elinaikaa pidennetään.

Tutkimus jatkuu vielä kahden vuoden ajan. Tämän jälkeen alkaa laaja toinen vaihe tutkimuksessa.

Katso myös: Koska vaihdevuodet alkavat? "Tässä kohtaa on se viimeinen hetki havahtua..."

Mitä tiede ja kokemus kertovat vaihdevuosien oireiden hoidosta. Vastaamassa ylilääkäri Tomi Mikkola ja hyvinvointivalmentaja Jutta Larm 8:19
Mitä tiede ja kokemus kertovat vaihdevuosien oireiden hoidosta. Vastaamassa ylilääkäri Tomi Mikkola.

Lue myös:

    Uusimmat